Örebro HK föll i tajt match mot Leksands IF

By on 16 november, 2023

Omstart av Svenska Hockeyligan efter ett landslagsuppehåll och bra tryck i Behrn Arena, med Leksand på besök så brukar det bli ett bra drag. Örebro Hockey hade inte innan uppehållet rosat marknaden direkt, en vinst på de fyra senaste omgångarna. En marknad som fortfarande är svag för Örebro, då man förlorade under ordinarie tid.

Örebro kom ut i den första perioden och visade upp ett friskt spel där man ägde mycket puck, och man låg på bra i motståndarnas zon. Men det blev inte så mycket mer än just spel, gärna runt slottet vid sargen, där man helst håller till. I den 14 minuten var det Leksand som kom upp och kunde ledningen, målet kom av Kalle Östman. Om det hade varit jämnt innan så var det Leksand som fick energi, för att undan för undan ta över där gästerna var det dominerande laget perioden ut.

Den andra perioden började som den första slutade för Örebro, spelet såg krampaktigt ut där man spelade slarvigt och pucken for som en flipperkula. I den elfte minuten kom Örebro första riktiga stora chans men Leksands målvakt gjorde ett par bra chanser, och kvitteringen uteblev. I den 17 minuten vaknade Örebros Emil Larsson till där han stod för en imponerande soloinsats, han bröt in mot Leksands mål och serverade William Wikman som hade placerat sig helt ren och han kunde slå in kvitteringspucken. Nu uteblev energin som ett lag brukar få efter att ha gjort ett mål, och det var fortsatt jämnt spel perioden ut.

Örebro kom ut i den tredje perioden för att ta tag i taktpinnen, få till en sista forcering för att gå för vinst. Men den kom inte, istället föll man tillbaka i ett ganska slarvigt, fippligt spel där man inte fick till ett eget spel. Noterbart för matchen var ett inget av lagen hade inte fram till sista tredjedelen dragit på sig några utvisningar, i den tredje kom två stycken. En för Leksand där Örebro inte gjorde mål, en för Örebro där Leksand i den 14 minuten kunde göra mål fram till 1-2. Det visade sig vara vinstmålet för bortalaget, nu hjälpte det inte att Örebro plockade ut Jhonas Enroth för att pressa fram en kvittering.

Ett uppehåll brukar vara bra om man inte har presterat som man har velat, man peta fixa och rätta till saker till det bättre när det vankas omstart. Vad Örebro har jobbat med under breaket återstår att se, för det här såg inte helt hundra ut. Man började bra dock utan att komma till någon sorts form av farliga chanser, spel utefter sargen stod visst på schemat, igen. Nu kom det en kvittering i den andra perioden men den positiva reaktionen uteblev, istället föll man tillbaka på det icke framgångsrika spel man tidigare hade visat upp.

Nu ska man vara glad att även Leksand inte visade upp någon sorts form av kvalitativt spel, där var bägge lagen lika goda kålsupare. Det ska ärligt sägas att det här var ingen bra match, ska man stärka självförtroendet, ska man vara med i racet kan man ta sig an en match på det här sättet. För det var inte många rätt, ska man göra mål måste pucken först och främst in på motståndarnas mål. Nu är tränare Jonas Hedbergs filosofi långa anfall, att hålla puck så länge som möjligt så att motståndarna inte har den. Att tänka över när man ska ta skott, för ett högre skottkvalité. Men skjuts det inte blir det heller inga mål, och skjuts det inte uppstår det heller inte några chanser där pucken studsar fram för just målchans.

I nästa omgång på lördag tar man sig an Färjestad på bortaplan, ett lag som i mångt och mycket tar fram det bästa i Örebro. Man kan hoppas att det blir så även i den här matchen, att Örebro kommer ur svackan man för tillfället befinner sig i.

Örebros tränare Johan Hedberg sa i intervjun efter matchen att han var nöjd med spelet, att man hade gjort det bra. Det kan man juh tycka om tycker att förluster är något positivt, om man tycker att dräll med pucken, spel utefter sargen, dräll, kladd, en uppsjö av missade passar är ok. Det tycker inte jag.

Tack vare förlusten är Örebro nere på en nionde plats i tabellen med 26 poäng, med det sagt så är det faktiskt en jämn tabell där ledande Färjestad har 34 poäng. Bara åtta poäng före, det är positivt. Det är just Färjestad som Örebro tar sig en nu på lördag 18 november 2023, det gör man på bortaplan.