Örebro HK förlorade E18-derbyt i Behrn Arena

By on 7 oktober, 2023

Örebro HK tog emot Färjestads BK under lördagskvällen i den åttonde omgången av SHL 2023/2024, det var ettan mot tvåan i en tidig seriefinal. Matchen spelades inför ett fullsatt kokande Behrn Arena där det var uppladdning deluxe, matchen i sig vanns av Färjestad efter en fartfylld tillställning.

Det var Örebro som kom ut riktigt riktigt starkt med en massiv forechecking där Färjestad var pressade, man visade upp ett spel där man var mer eller mindre i ansiktet på motståndarna som inte fick någon tid pucktid alls. Att det var en hypad match är en underdrift sett till matchbilden, där Färjestad visade tålamod och fick spela på kontringar. Det var just en framstöt som gjorde att gästerna kunde ta ledningen i den 18 minuten genom David Tomasek, när man gick till pausvila var Färjestad i ledning.

Örebro började den andra perioden som den första, mycket fart och närhet men med den skillnaden att Färjestad var med på samma nivå. Redan i den tredje minuten kom Örebros Emil Larsson upp i motståndarnas zon, blev helt ren efter en fin pass från William Wikman där han kunde kvittera till 1-1. Spelet böljade fram och tillbaka där det gick snabbt efter en tempohöjning, det som saknades var de där riktiga farliga avsluten. Om Örebro var med under större delen av mittperioden, så var det Färjestad som hade spelet i slutet där man inte kunde få in pucken i mål. När sista perioden den var färdigspelad så var det 1-1 på resultattavlan, helt jämnt inför sista delen.

Den tredje perioden blev inte riktigt vad Örebro hade hoppats på, då det var Färjestad som steppade upp både tempo som spelkvalité till en nivå som hemmalaget inte kunde matcha. Örebro var efter redan från början, man hann helt enkelt inte med där gästerna krympte ytor för att störa hemmalagets spel. Desto längre in i perioden man kom desto mer trycktes Örebro tillbaka, att man resultatmässigt var med i matchen kan tillskrivas Johnas Enroth i hemmamålet som höll tillbaka Färjestad. Gästernas offensiv gav till sist utdelning i den 16 minuten av sista perioden, 1-2 målet kom genom Joel Nyström som blev matchvinnare.

Örebro kom ut och satte nivån i den första perioden, Färjestad hakade på och det blev en riktig batalj i Behrn Arena. Spelet på isen speglades även på publiken som bjöd på en bra ljudkuliss, bortalagets sektion var fullsatt denna kväll där det var fullsatt med 5 500 åskådare. Nu tappade Örebro desto längre matchen led, Färjestad kunde trappa upp sitt spel och öka både tempo som kvalité där hemmalaget inte kunde stå emot.

Nu är det tidigt på säsongen och bägge lagen har inlett säsongen 2023/2024 på absolut bästa sätt, och det är var matchen som skulle visa vilka som skulle befinna sig högst upp på tronen. Tyvärr var det Färjestad som för tillfället innehar tronen, Örebro har en hel del att jobba med trots den fina inledningen. Det ska tilläggas också att det här var Örebros första rena förlust, alltså inte några poäng som helst med sig.

Nu är det 44 omgångar kvar, och ska man se till Örebro spel fram till dagens match så har man visat upp ett bra spel. Det finns en trygghet i laget där man hittar varandra bra, man visar upp en bra defensiv, det som saknas är det där lilla sist som heter högre tempo. Som sagt var så är det 44 omgångar kvar så det där med högre tempo kommer antagligen, när det väl infaller sig så kommer Örebro att vara på den högsta nivån för man vinner inte Svenska Hockeyligan i oktober.

Även om man förlorade kvällens match ligger man fortsatt på en andra plats, med MoDo bara en poäng efter på tredje plats, vem såg att just MoDo skulle vara med i toppen!?

Örebro fortsätter med att ta emot Timrå i den nionde omgången av Svenska Hockeyligan 2023/2024, det gör man i Behrn Arena torsdag 12 oktober.

Matchfakta Örebro Hockey vs Färjestads BK

• 04.39 Utvisning Färjestad, två minuter Michael Lindqvist, Holding.
  • 13.57 Utvisning Färjestad, två minuter Per Åslund, Hooking.
  • 17.04 Mål Färjestad, 0-1 David Tomasek.

Den första perioden slutade 1-0 till Färjestad
Skottstatistiken för den första perioden Örebro Hockey 6 vs Färjestads BK 6

• 22.08 Mål Örebro, 1-1 Emil Larsson.
  • 25.08 Utvisning Örebro, två minuter Christopher Mastomäki, Kneeing.
  • 34.44 Utvisning Färjestad, två minuter Linus Johansson, Roughing.
  • 34.44 Utvisning Örebro, två minuter Hannes Björninen, Unsportsmanlike Conduct.
  • 38.34 Utvisning Örebro, två minuter Filip Berglund, Roughing.
  • 38.34 Utvisning Färjestad, två minuter Joakim Nygård, Roughing.

Andra perioden slutade 1-0 till Örebro