Örebro HK vann prestigematchen mot Färjestad

By on 25 augusti, 2023
Arkivbild - Foto: Karl-Johan Sandberg

I den fjärde träningsmatchen mötte Örebro HK Färjestads BK under fredagskvällen, det gjorde man i Mariestad. Örebro som har tre träningsmatcher med sig har inte börjat riktigt bra, man vann den första matchen för att förlora de två följande.

Det finns träningsmatcher som enbart till för att bygga upp ett lag, få till någon sorts form av samarbete inför en SHL-start och så finns det de där träningsmatcherna som har det där lilla extra.

En sån är när Örebro möter Färjestad, så enkelt är det. Något som märktes under den första perioden som blev till en riktigt bra tillställning, fart och fläkt med en viss irritation där spelarna faktiskt visade känslor. Det var ganska jämt mellan lagen spelmässigt, men det var Färjestad som vaskade fram de vassare chanserna. Målvakt för Örebro kvällen till ära var Jonas Arntzten som i den första delen fredade målet och höll nollan.

Örebro var inte heller helt ofarliga men skapade inte direkt något av rang, men det hindrade inte Axel Sundberg som kunde ge Örebro ledningen i den 14 minuten. Ett resultat som stod sig perioden ut, där det var Örebro som var i ledning med 1-0.

Tempot och det tajta fysiska spelet från den första perioden, fortsatte man med redan från start i den andra. Det märktes att det var två lag som ville vinna, fart och fläkt över hela banan. Till följd av det tajta spelet kom det även utvisningar, en hel del faktiskt som drabbade bägge lagen.

Men det var Örebro som drog nytta av ett powerplay i den tionde minuten, när Glenn Gustafsson utökade ledningen till 2-0. Färjestad tryckte på ordentligt när läge fanns för att komma fram och skapa farligheter, men Jonas Arntzen i Örebros mål stod fortsatt i vägen där ingen puck smet in.

I den tredje perioden stampade Färjestad gasen i botten i ett försök att komma ifatt Örebros ledning, full fart och Örebro gå in för att jaga och försvara. En offensiv som gav utdelning i den tionde minuten när Färjestads Joakim Nygård reducerade till 1-2, och man fortsatte forceringen. Örebros Jonas Arntzen fortsatte att storspela, trotts ett insläppt mål där han skickade signaler till resten av laget att det här ska man bara vinna. Örebro kämpade på, och när Färjestad med ca två minuter kvar plockade ut målvakten kom ytterligare ett mål för Örebro.

Ett ganska snöpligt baklängesmål för Färjestad där lagets målvakt var på väg ut för att få in en extra spelare medans Örebros Linus Arnesson hade svept iväg pucken från mittplan, en puck som ganska retligt gled in i mål och så var det 3-1 till Örebro. Nu var det inte slut där mitt i Färjestadsjakten på mål, i den absolut sista minuten kunde William Wikman göra 4-1 till Örebro och så var prestigematchen slut.

Det här var en tillställning som faktiskt hade något av värde, en match mellan två lag där mycket än ett resultat stod på spel. Prestige och lite av ranking fanns med i ekvationen, när Färjestad och Örebro möts uppstår ett så kallat E18-derby, där både borta som hemmamatcher är fullsatta med kokande arenor. En sån här match kan även ta med sig något från när det såg ut som det gjorde under kvällens match, där bägge lagen såg ut att gå riktigt hårt för att vinna.

Nu var det Örebro som drog det längsta strået och kunde ta hem matchen med 4-1, det gjorde man genom ett gediget jobb rakt igenom 60 minuter där man visade en grym vilja i alla moment. Att man sen hade en storspelande Jonas Arntzen i kassen gjorde inte saken helt illa, matchens i mina ögon var just Jonas Arntzen.

Nu har Örebro två förluster kontra två vinster så här under försäsongen, där den garanterat viktigaste matchen mot Färjestad kan räknas till den som betyder mest.

Torsdag 31 augusti 2023 tar Örebro HK an HV71 i en femte träningsmatch, den spelas i Billingehov Skövde.