Örebro HK vann trots mediokert spel

By on 21 oktober, 2023
Arkivbild - Foto: Karl-Johan Sandberg

Örebro Hockey vann senast mot HV71 efter viss möda, hur som helst är det både viktigt och positivt med vinster. I lördagens match tog man emot Linköping HC i den tolfte omgången av Svenska Hockeyligan 2023/2024, en match som Örebro kunde vinna trots mediokert spel.

Örebro kom ut  inför den första perioden i rosa tröjor för att stödja kampen mot bröstcancer, man skänkte innan match hela 200 000 kronor till Bröstcancerfonden i ett fint initiativ.

Den första perioden bjöd inte på något skönspel, det var mer slarv, hafs och allmänna felpass där inget av lagen dominerade. I den femte minuten slängde Örebros Robert Leino in pucken mot Linköpings mål, en puck som efter diverser styrningar från motståndare letade sin in i mål och vips så var Örebro i ledning. Det här var en tillställning där det inte bjöd på några ytor från något av lagen, det var tajt tajt och så var det tajt. Men när Örebro stod långt ner i egen zon var det Linköping som fick en hel del att röra sig på, vilket ledde till att LHCs Taylor Leier kunde kvittera. När första perioden var klar stod det 1-1 på resultattavlan.

Det var gästande Linköping som kom ut i den andra perioden för att ta kommandot, högt tempo som gjorde att Örebro inte hängde med. Ett spel som ledde fram till att Örebro drog på sig en utvisning redan i den andra minuten för att dra på sig en till i den tredje minuten, en ren bjudning till gästerna. Nu hör det till saken att även Linköping inte är direkt effektiva, tur för Örebro när inte pucken trillade in bakom Jhonas Enroth i hemmalagets mål. I den delen av den andra perioden när Linköping inte orkade ligga på lika hårt kunde Örebro vara med igen, men inte med något organiserat spel som ledde fram till något mål. Andra perioden slutade även den oavgjort.

I den tredje perioden var Örebros spel inte lika illa som under de två första perioderna, även om nu Linköping som tidigare stundtals ökade tempo och frenesi. Gästerna tryckte inledningsvis på där Örebro fick stå emot för att jaga puck, den här gången höll inte Linköpings press speciellt länge. I den sjätte minuten kunde Örebros Jonathan Lekkerimäka snappa upp pucken, ta sig in i mitten av gästernas zon för att sätta pucken fram till 2-1. Nu höll inte den ledningen och precis som i tidigare ledning för Örebro kunde gästerna komma tillbaka och kvittera, den kom i den tionde minuten.

Det stökiga spelet fortsatte och Örebro fick aldrig till något eget spel, nu var inte Linköping heller direkt effektiva även om det var de som stundtals var det ledande laget. I den 17 minuten kunde Örebro återigen ta ledningen fram till 3-2, genom Ludvig Larsson som satte pucken i den tilltrasslad situation. Den här gången kunde Örebro hålla ledningen, även om Linköping som brukligt plockade ut målvakten i den 18 minuten. Istället var det Örebro som kunde utöka ledningen i tom kasse, två gånger också. I den 19 minuten fram till 4-2 av Robert Leino och 5-2 i den 20 minuten av William Wikman, och så var den vinsten bärgad.

Sett till den totala insatsen så såg det inte bra ut, nu mötte man Linköping som inte visade upp något av kvalité egentligen. Det var egentligen ren tur att att Örebro inte förlorade den här matchen, man ska helt klart tacka sin målvakt Jhonas Enroth och självklart Linköping för sin ineffektivitet. Så fort gästerna trampade igång, höjde tempot såg det ut som om Örebro fick hålla tag i Linköpings tröjor för att hänga med. Den som faktiskt hängde med i Örebro var just Jhonas Enroth, utan honom skulle det ha slutat på ett annat sätt.

Men nu är alla vinster bara bra och vinster under 60 minuters spel med tre poäng på kontot är kalas, men ska man fortsätta att få med sig trepoängare måste spelet upp ett par hundra steg. För ska man ta sig an lag med tempo, intensitet och kvalité kommer spelet att stinka. Man kan väl säga att Örebros spel är alldeles för ojämnt där det går upp och ner alldeles för mycket, hela laget ser obalanserat ut. Trots det ligger Örebro på en andra plats i tabellen, där man i skrivande stund bara är en poäng bakom ledande Färjestad.

På torsdag 26 oktober 2023 i den 13 omgången av Svenska Hockeyligan 2023/2024, tar man sig an Växjö på bortaplan.