Örebro Hockey säkrade kontraktet borta mot Mora IK

By on 8 mars, 2018

Örebro Hockey åkte till Mora för att spela en superviktig match i kampen runt kvalstrecket i Svenska Hockeyligan, Mora är det jagande laget och var helt enkelt tvungna att vinna för att ha chansen att till slut gå om Örebro i tabellen. Örebro ligger precis över kvalstrecket i tabellen och Mora precis under strecket, hur viktig matchen var för bägge lagen behöver man inte förklara.

Första perioden började Örebro vasst när de på en gång surrade runt i Moras zon, med två minuters spel hade man fått fyra skott på mål kontra Moras noll. Med fem minuter spelade hade Mora kommit in i matchen och intensiteten fanns där, Örebro kom inte fram lika bra som tidigare. I den elfte minuten efter ett intensivt spel där spelet böljade fram och tillbaka kunde Örebro ta ledningen med 1-0, det var Viktor Ekbom som gjorde det. Matchens första utvisning kom i den tolfte minuten, det var Keaton Ellerby i Mora som fick sätta sig för interference, Örebro fick inte ut något av överläget. I den 15 minuten åkte Eero Kilpeläinen i Örebro HK ut för tripping när han försökte att nå pucken och tog istället en Mora-spelare, ÖHK klarade av underläget.

Örebro gjorde en riktigt bra första period där de inledningsvis var det klart dominerande laget och hade bud på mycket, Mora växte sig in i matchen men det var inget om hindrade Örebro från att ta ledningen.

Skottstatistik första perioden Mora 4 – Örebro 10
Första perioden slutade 1-0 till Örebro, matchen 1-0 till Örebro

Andra perioden började Örebro som den första med bra tryck mot Moras mål, mot den skillnaden att Mora kom igång snabbare. Med fem minuter spelade så hade spelet jämnat ut sig och nu var det Mora som hade skottöverläge med 4-3, inte mycket men ändå en skillnad från första perioden. I den sjätte minuten drog Mora på sig en utvisning, Jason Akeson tripping, ingen utdelning för ÖHK. Med halva matchen spelad hade Örebro helt klart matchen i sin hand och det var de som hade vassast chanser, det var mycket kamp och ytorna små. I den tolfte minuten tog Marcus Weinstock Örebro HK ytterligare ett steg närmare när han stänkte in 2-0, och luften gick ur Jalas Arena. Med fem minuter kvar av perioden hade matchen lyft sig och bägge lagen levererade ett spel av rang, i den 19 minuten åkte Örebro på en onödig utvisning i form av för många spelare på isen.

Örebro kunde hålla kvar och utöka sin ledning i den andra perioden genom bra spel, tempot höjdes och Mora började komma in mer och mer i matchen.

Skottstatistik andra perioden Mora 14 – Örebro 6
Andra perioden slutade 1-0 till Örebro, matchen 2-0 till Örebro

Tredje periodens första del tryckte Mora på ordentligt, men Örebro stod emot med fem minuter spelade. Det var högt tempo och bägge lagen kämpade ordentligt, det uppstod inte några lägen då bägge lagen fortsatt stängde ytorna för varandra. Med tio minuter spelade så var det strid över hela banan. I den elfte minuten fick Ari Gröndahl i Örebro HK sätta sig för interference, Mora tryckte på och skapade en viss press men Örebro klarade av underläget. Med fem minuter kvar av matchen såg Örebro ut att ha matchen i sin hand, med en tvåmålsledning och ett Mora som inte taggade till så gjorde Örebro det riktigt bra. Mora valde att ta ut målvakten i den 19 minuten, alldeles för sent och Örebro kunde vinna matchen då Sakari Manninen kunde avgöra i öppet mål och Örebro är klara för SHL-spel nästa säsong.

Mora som var tvungna att vinna kom inte upp i nivå i den sista perioden heller, det inföll ingen så kallad nerv och de kändes alldeles för svaga i kampen på isen, perioden slutade med Örebrovinst.

Skottstatistik tredje perioden Mora 8 – Örebro 6
Tredje perioden slutade 1-0 till Örebro, matchen 3-0 till Örebro

Sammanfattat så gjorde Örebro en grymt bra insats i kampen runt strecket, laget fick till det bäst i det två första perioderna samtidigt som det såg ut som om att Moras spel låste sig och det såg krampaktigt ut. I tredje kunde Örebro hålla Mora stången och till och med utöka, nu har Örebro säkrat kontraktet i SHL säsongen 2018/2019 med en match kvar hemma mot Djurgården på lördag 10 mars kl. 15.15.