Örebro Hockey orkade inte hela vägen fram

By on 27 januari, 2018

Örebro Hockey åkte till Karlstad för att möta Färjestads BK, Örebro saknar backen Jonathan Andersson. Victor Bartley återkommer efter avstängning och Kilpeläinen är tillbaka efter sjukdom. Fredagens träning ställdes in, så att spelarna inte skulle smitta varandra. Örebro hade inför mötet en vinst och en förlust mot Färjestad i de senaste två senaste mötena, Örebro hade med sig en vinst på 13 senaste bortamatcherna.

Första perioden blev till en tajt tillställning där bägge lagen låg tätt på varandra och det uppstod inte många öppna ytor, med tio minuter spelade så hade inget av lagen skapat några målchanser att prata om. I den tolfte minuten var det dags för matchens första utvisning, Glenn Gustafsson  Örebro HK för tripping. Färjestad spelade inte en effektiv power play hockey och Örebro kunde klara av utvisningen. Efter utvisningen spelade Örebro upp sig och kunde stundtals snurra runt i Färjestads zon, bäst chans fick Jere Sallinen men inget mål.
Skottstatistik Färjestad 9 – Örebro 5
Perioden slutade 0-0, matchen 0-0.

I den andra andra perioden var det fortsatt svängigt och slarvigt spel, i den tredje minuten uppstod ett jätteläge för Frölunda och Christoffer Törngren fick helt öppet mål men pucken tog i målramen och gick över. I den fjärde minuten var det dags för utvisning igen, Arvid Aronsson Örebro HK – holding, ÖHK stod emot och klarade av underläget. I den sjunde minuten fick Glenn Gustafsson i Örebro två jättelägen men brände bägge, nu spelade Örebro slarvigt och i den åttonde minuten drog de på sig en utvisning, Kalle Olsson Örebro HK – puck över sarg. Örebro kunde inte hålla emot, med några sekunder kvar av underläget så gjorde Färjestad 1-0. I den 13 minuten kom Fabian Zetterlund  Färjestad helt med Eero Kilpeläinen och kunde slå in 2-0, nu rann det iväg och nio sekunder senare så kunde Theodor Lennström i Färjestad från backplats mer eller mindre lyfta in pucken till 3-0. De två målen väckte Örebro en aning som tog tag i pucken och tryckte på ordentligt, närmast var Sakari Manninen som sköt i målramen. I den 16 minuten kom den första utvisingen för Färjestad, Alexander Johansson – holding, det tog inte mer än två sekunder så kunde Victor Bartley Örebro HK reducera till 1-3. Med 2.34 kvar av den andra perioden kunde Färjestad kriga in 4-1 genom Joakim Nygård. I den 18 minuten kom det en utvisning för Dick Axelsson Färjestad – tripping, Örebro gjorde 2-4 i sitt power play genom Tom Wandell.
Skottstatistik andra perioden Färjestad 15 – Örebro 9
Perioden slutade 4-2 till Färjestad, matchen 4-2 till Färjestad

Örebro började den tredje perioden piggt och de etablerade ett bra spel i Färjestads zon, något som ledde fram till ett viktigt mål från Tylor Spink Örebro HK, som snyggt bröt in framför Färjestads mål och gjorde 3-4. Färjestad kom tillbaka snabbt, i den femte minuten kunde Per Åslund i boxen helt ohotad göra 5-3 för hemmalaget. Nu svängde matchen som i en stormvind, Christopher Mastomäki Örebro HK höll sig framme i den sjätte minuten då han plockade upp pucken och kunde sätta den i mål till 5-4, Färjestads målvakt hade parkerat vid fel stolpe och inte hann förflytta sig. Färjestad fortsatte sin forcering och Dick Axelsson kunde göra 6-4 i den åttonde minuten, han kunde bryta sig fram igenom Örebros försvar och sätta upp den i nättaket. Nu var det öppna spjäll och mycket skridskoåkning, att stänga ytor och tajta till det fanns inte med på taktiktavlan. I början av den 15 minuten begär Färjestad time out, Färjestads spelare hade varit länge på isen och behövde vila. I den 16 minuten drabbas Färjestad av en utvisning, det var Joakim Nygård som sätta sig för roughing när han tacklade hjälmen av Tom Wandell i Örebro. I samband med överläget lämnade Eero Kilpeläinen målet så att ÖHK kunde spela med sex spelare mot fyra, en taktik som inte föll väl ut då Dick Axelsson Färjestad kunde sätta spiken i kistan fram till 7-4.
Skottstatistik Färjestad 6 – Örebro 13
Perioden slutade 3-2 till Färjestad, matchen 7-4 till Färjestad

Sammanfattat bjöd den första perioden på ett böljande spel över hela banan, ett spel som inte bjöd på några större målchanser. Närmast var Jere Sallinen som kom hyfsat fri men kunde inte få till det, Örebro höll ihop spelet bra och gjorde det svårt för Färjestad, perioden slutade oavgjort. I den andra var det hemmalaget som kunde skärpa till sig till den grad att de kunde göra fyra mål, men Örebro studsade tillbaka och kunde sätta två mål i power play. Spelet var fortsatt slarvigt från Örebros sida och de chanser i spel fem mot fem som uppstod förvaltades inte på bästa sätt, med mer skärpa och skarpare avslut så hade ÖHK helt klart varit med. I sista perioden var det mer eller mindre full rulle från bägge lagen och det blev en publikfriande hockey, nu var det Färjestad som fortsatt kunde behålla skärpan bättre än gästerna och hålla ut. Målmässigt var det jämnt, men Örebros spelare släppte för mycket på markeringarna och Färjestads spelare kunde för lätt komma fram och göra mål.
Skottstatistiken Färjestad 30 – Örebro 27
Matchen 7-4 till Färjestad

Jämfört med debaclet mot Malmö sist i Behrn Arena var det här bättre, Örebro kämpade in i det sista. Men det var slarvigt och okoncentrerat både framåt som bakåt, ska man vinna matcher måste man upp mentalt och orka sig igenom hela tre perioder. Lagen som jagar Rögle och Mora tog poäng i sina matcher i kvällens omgång, Mora fick två poäng då de vann i straffläggning borta mot Malmö och Rögle en poäng då de förlorade i straffläggning hemma mot Karlskrona. De resultaten innebär att Örebro nu ligger tre poäng före Rögle och sex poäng före Mora, Mora ligger precis under strecket för kvalspel nedåt.

Tisdag 30 januari gästas Örebro Hockey av HV71 i den 41 omgången.