Örebro Kings tappade viktiga poäng i jämn match borta mot Jönköping

By on 15 februari, 2018

Örebro Kings gästade Jönköping i den 30 omgången av Svenska Superligan, ett Örebro som är riktigt på gång. Suad Sofovic är tillbaka i laget efter sjukdom, han tog plats i tredjefemman.

Första perioden inledde Jönköping med att göra mål redan efter 45 sekunder, 1-0 Jönköping. I den tredje minuten åkte Jönköping på en utvisning, i underläge kunde Jönköping gå fram till 2-0 i början av den femte minuten kom målet. Med två sekunder kvar av power play  kunde Markus Lindgjerdet göra 1-2, målet kom i den femte minuten, ibland går det fort. Örebro dåliga inledning började avta och det blev en aning mer kontrollerat, med halva matchen spelad så gjorde Linköping 3-1 efter upprullning av Örebros försvar, 10.33 kom målet. Efter målet var mer eller mindre autostrada fram till Örebros mål, Jönköping kom rena då och då. Mitt i hemmalagets press gjorde Örebro en spelvändning i den tolfte minuten  där Simon Jirebeck kunde stänka in 2-3, målet kom efter fantastiskt fin passning av Emil Ruud. I den 15 minuten kom Jönköpings andra utvisning och Örebro fick chansen i power play, Kings visade upp ett snabbt passningsspel men det var alldeles för få avslut och hemmalaget klarade av överläget.
Första perioden slutade 3-2 till Jönköping, matchen 3-2 till Jönköping

Andra perioden började som den första, redan efter 23 sekunder kunde Jönköping gå upp i en tvåmålsledning. 4-2 var ett faktum, där gick det otroligt fort. I slutet av den fjärde minuten kom det en fin spelvändning från Kings sida, som slutade med att Simon Jirebeck kunde göra sitt andra mål för kvällen, 3-4. Jönköping åkte på en utvisning i den åttonde minuten, 1.31 i in i överläget kunde Simon Palmén kvittera till 4-4. I den 14 minuten, efter fint spel från Örebros sida kom Jönköpings ledningsmål, 5-4. Örebro svarade sjukt snabbt, redan 8 sekunder efter hemmalagets ledningsmål kunde Daniel Hellqvist kvittera till 5-5. I den 18 minuten var det dags igen för Jönköping, 6-5 till hemmalaget.
Perioden slutade 3-3, matchen 6-5 till Jönköping

Tredje perioden började Örebro bra och hade fram till fem spelade minuter en hel del av spelet, det var även riktigt nära mål. I den sjätte minuten var det dags igen för Jönköping, 7-5. I den åttonde minuten stod Marcus Ekengren för ett riktigt klassmål när han först lyfte bollen över målvakten, för att sedan med ryggen mot mål slå in reduceringen till 6-7. I mitten av perioden kom Örebros toppning, Ekengren gick in i förstakedjan med Palmén och Jirebeck. I andrakedjan gick Isak Stöckel in, noterbart är att det är tredje matchen Isak gör i SSL. Med fem minuter kvar tryckte Örebro på ordentligt, 2.45 kvar av matchen tog Kings time out. Efter time outen vann Örebro boll och Adrian Kodelja lämnade målet, taktiken fortsatte matchen ut men fungerade inte och det var Jönköping tog hem tre poäng.
Perioden slutade 1-1, matchen 7-6 till Jönköping

Sammanfattat så stod Örebro inte för en bra första period trots att det bara var ett mål upp till Jönköping, det var vidöppet i Kings försvar och det var Adrian Kodelja som såg till att de var med i matchen. Förutom de få spelvändningar samt kontringar som Kings fick till var det Jönköping som mer eller mindre dominerade den första delen, i slutet av perioden agerade Kodelja levande vägg. Det ska tilläggas att Örebro var fruktansvärt effektiva när det uppstod lägen! I mittperioden visade Örebro ett mycket bra spel, en period där Kings klev upp och tog för sig mer. Det visades sig genom målproduktionen där Örebro var med, lika med var de på planen där alla tre kedjorna hängde med och det skapades chanser från alla parter. Sista perioden kom Örebro inte tillräckligt nära, även om de gjorde sitt bästa. Perioden blev jämn och Kings ändrade i slutet och toppade laget. I de sista minuterna var det dags för målvakt Adrian Kodelja att lämna buren men det hjälpte inte.

Förlusten får tränare Marco Juuska ta på sig när han i den tredje perioden valde att flytta Ekengren till förstakedjan, helt rätt. Men varför sätta in Isak Stöckel tillsammans med en het Daniel Hellqvist och Markus Lindgjerdet? Det var en kedja som tappade fantastiskt mycket i den formationen och det var alldeles för stor skillnad mellan första och andrakedjan, istället för Isak skulle man ha flyttat upp Suad tillsammans med Hellqvist-Lindgjerdet, det är en formation som är grymt vassa. Det ska tilläggas att det var tack vare Sofovic som tredjeformationen stod upp så bra under match. När varje match är av överlevnadskaraktär måste man göra det som behövs, inte försöka spela ihop spelare. Man gör det man vet fungerar för att slipa på truppen till nästa säsong, även sätta ihop de formationer man tror på till nästa säsong. I nuläget är det en kamp för att hänga kvar i Svenska Superligan, och då finns det inte utrymmen för chansningar.

I och med matchen var den 30 omgången komplett, Höllviken lyckades ta en poäng mot Sirius och gick upp på 27 poäng, samma som Örebro. Men tack vare förlusten för Kings mot Jönköping så gick Höllviken om, det gjorde de på bättre målskillnad, Höllviken har -25 och Örebro -55. Örebro Kings är fortsatt fem poäng före AIK, AIK förlorade hemma mot Linköping med 6-1.

I nästa omgång på lördag 17 februari i Idrottshuset tar Örebro emot just Höllviken i grymt viktig match, vinst där och det börjar lukta fortsättning i SSL.