Oregelbunden sömn kopplad till psykisk ohälsa

By on 28 januari, 2023
Foto: Psykiatrispecialisterna

En ny studie publicerad i tidsskriften Menopause visar att äldre kvinnor som har oregelbunden och dålig kvalitet på sömnen har en högre risk för att utveckla psykisk ohälsa. Forskarna undersökte data från över 1 600 kvinnor i åldern 57 till 85 år och fann att de som hade problem med sömnkvaliteten hade en ökad risk för depression, ångest och kognitiv nedgång.

Detta är inte det första studien som visar en koppling mellan sömnproblem och mental hälsa, men det är ett av de första som fokuserar specifikt på äldre kvinnor. Dessutom visade studien att kvinnor som hade problem med sömnkvaliteten också hade en högre risk för fysiska hälsoproblem, inklusive hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes.

Forskarna påpekar att det är viktigt för äldre kvinnor att ta sina sömnproblem på allvar och söka hjälp om de har svårt att sova regelbundet eller har dålig sömnkvalitet. Det kan innebära att man behöver ändra sina vanor för att få bättre sömn, som att undvika koffein och att skapa en mörk och tyst miljö för sova.

”Studien visar vikten av att skapa en god kommunikation mellan läkare och patienter, speciellt när det gäller äldre kvinnor, för att identifiera och behandla eventuella sömnproblem tidigt för att förebygga mental och fysisk ohälsa.”, kommenterar David Grönte, överläkare i psykiatri från Linköping.

Hälsa | Sverige
Örebronyheter

Källa: Psykiatrispecialisterna

You must be logged in to post a comment Login