Osäkra självtester för HIV säljs online

By on 7 december, 2017
Det säljs osäkra självtester för HIV på den svenska marknaden, det visar en sökning som Läkemedelsverket har gjort.

Det säljs osäkra självtester för HIV på den svenska marknaden, det visar en sökning som Läkemedelsverket har gjort. Självtester som inte uppfyller de säkerhetskrav som lagen ställer kan ha sämre kvalitet, än de tester som utförs av hälso- och sjukvården.

Det kan leda till falska resultat och kan leda till att HIV-smittade inte uppsöker vård. En viktig faktor i behandlingen är att uppsöka vård i ett tidigt skede.

Den svenska marknaden erbjuder ett stort utbud av självtester, exempelvis tester för könssjukdomar, däribland HIV. När det gäller HIV är en viktig faktor i behandlingen en tidig diagnos och att uppsöka vård tidigt, vilket självtester kan bidra till. Men nu varnar Läkemedelsverket för att flera självtester som säljs online kan vara osäkra.

För att du ska kunna lita på testresultatet är det viktigt att självtesterna uppfyller de säkerhetskrav som lagen ställer på produkterna. Om du misstänker att du kan vara smittad och väljer att först testa dig själv, är vår uppmaning att se till att det självtest du köper i butik eller från webhandel är CE-märkt, säger Parthena Lövgren på Läkemedelsverket.

Ett CE-märkt HIV-självtest uppfyller de säkerhets- och prestandakrav som lagen ställer och, när det används enligt bruksanvisning, kan det användas på ett säkert sätt.

Ett annat alternativ är att vända sig till sjukvården för att gratis testa sig för de könssjukdomar som ingår i smittskyddslagen, t.ex. klamydia, gonorré, syfilis, hepatit och HIV.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login