Över en kvarts miljard till Läkare Utan Gränser i december

Av på 8 januari, 2017
Ett barn i Aweil i Sydsudan lyssnar på läkaren Claire Marie Loys hjärta. Foto: Yann Libessart / Läkare Utan Gränser

Läkare Utan Gränser har i december slagit insamlingsrekord då man tagit emot gåvor på runt 127 miljoner kronor. Eftersom Akelius Stiftelse dessutom matchar varje insamlad krona landar den totala summan på mer än 250 miljoner kronor, det mesta organisationen har samlat in under en enda månad.

Gåvan från Akelius Stiftelse på 127 miljoner kronor är också den största enskilda gåva som Läkare Utan Gränser någonsin tagit emot. Roger Akelius, initiativtagare till Akelius Stiftelse, är upprörd över situationen för flyktingar runt om i världen och vill genom den här gåvan förbättra tillvaron för människor på flykt. Just nu pågår den största flyktingkrisen sedan andra världskriget och miljontals människor är i behov av livräddande humanitära insatser. Gåvan från Akelius Stiftelse är ett mycket välkommet bidrag till det arbetet.

Roger Akelius är väldigt glad över att insamlingen gått så bra och tycker också att mängden gåvor visar att de goda människorna är många.

Härligt att människor beter sig mänskligt, det här visar att främlingsvänligheten ökar, säger han.

Akelius Stiftelses löfte att matcha varje insamlad krona har också inspirerat många företag att skänka en gåva. Jämfört med december 2015 har företagsgåvorna ökat med hela 141 procent.

Roger Akelius har lyft en av vår tids viktigaste frågor genom den här kampanjen och det är fantastiskt att se vilket engagemang han har lyckats skapa bland såväl företag som privatpersoner. Vi har fått in många fler gåvor än vi vågat hoppas på och med tanke på alla pågående kriser runt om i världen kunde detta inte komma mer lägligt, säger Mari Mörth, generalsekreterare för Läkare Utan Gränser i Sverige.

Med hjälp av de gåvor som skänkts under december har Läkare Utan Gränser samlat in totalt över 680 miljoner kronor under 2016, vilket är mer än någon organisation i Sverige lyckades samla in under 2015.

Läkare Utan Gränser arbetar världen över med att ge sjukvård och humanitär hjälp till flyktingar och internflyktingar. Bland annat bygger vi upp sjukhus i flyktingläger, behandlar undernäring och epidemier, hjälper kvinnor att föda säkert, vaccinerar barn för att förhindra utbrott av epidemier och bistår med tillgång till rent dricksvatten.

Världen
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in