Planera coronasäker semester med Sveriges största museiguide

Av på 5 april, 2021

Nu är Sveriges största museikatalog här igen! I Museiguide 2021 uppmärksammas 489 arbetslivsmuseer, fler än någonsin tidigare. Med hjälp av guiden – som finns som app och i tryckt form – får besökare hjälp att hitta guldkorn i precis hela Sverige.

Museiguide ges ut av Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd (ArbetSam) och Arbetets museum. Syftet är att hjälpa människor att hitta till Sveriges arbetslivsmuseer.

– De allra flesta svenskar bor mindre än en mil från sitt närmaste arbetslivsmuseum. Oavsett om du är hemma eller ute på resa så finns alltid ett arbetslivsmuseum att besöka. Detta känns extra viktigt att framhålla i år, då många på grund av pandemin kanske inte kan eller vill planera en längre semesterresa, säger Lovisa Almborg på ArbetSam, redaktör för Museiguide.

Arbetslivsmuseerna bjuder på unika upplevelser för alla sinnen. Här finns få montrar men personliga möten och kunniga berättare.

– Många arbetslivsmuseer finns på mindre orter och har verksamhet utomhus, vilket gör det lättare att besöka museet på ett smittsäkert sätt, säger Lovisa Almborg.

Arbetslivsmuseerna berättar om industrisamhällets kulturarv och 1900-talets historia. En del finns på  landsbygden och blir där en viktig del av det lokala kulturarvet. Där kan man lära sig om Sverige på den plats där historien utspelade sig.   Flera ligger naturskönt och bidrar till besöksnäringen. Men arbetslivsmuseerna finns även i städerna – med hjälp av Museiguide hittar besökarna till 29 museer bara i Stockholm.

Om Museiguide

Museiguide ges ut av ArbetSam och Arbetets museum och har utkommit varje år sedan 2003. Sedan 2016 finns den både i pappersform och som app. För att ha möjlighet att medverka i Museiguide behöver man vara medlem i ArbetSam..

Appen heter Museiguide Arbetslivsmuseer och finns där appar finns. Den går också att ladda ned  (Museiguide_2021_high.pdf (arbetsam.com) eller beställa ett tryckt exemplar på www.tbshopen.se.

De 489 arbetslivsmuseerna som uppmärksammas i guiden finns från Trelleborg i söder till Gällivare i norr. Från Sillsalteriet Sibirien på Koster, till segelbåten Sandkilen Helmi i Roslagen. Flest finns i Småland (59) följt av Skåne (53) och Västergötland (48).

Fördelningen ser ut som följer:

Blekinge: 8
Bohuslän: 13
Dalarna: 29
Dalsland: 5
Gotland: 14
Gästrikland: 13
Göteborg: 17
Halland: 10
Hälsingland: 7
Jämtland och Härjedalen: 8
Lappland: 3
Medelpad: 2
Norrbotten: 8
Närke: 8
Skåne: 53
Småland: 59
Stockholm: 29
Södermanland: 27
Uppland: 18
Värmland: 23
Västerbotten: 10
Västergötland: 48
Västmanland: 21
Ångermanland: 9
Öland: 3
Östergötland: 44

Nöje | Länet/Lokalt
Örebronyheter

Källa: Arbetets museum

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in