Platt match från Örebro SK men säkrat kontrakt

By on 11 november, 2023

Under lördagen åkte Örebro SK till Eskilstuna för att i Superettan 2023 sista omgång ta sig an AFC Eskilstuna.

Inför matchen var Örebro klara för fortsatt spel i Superettan förutsatt att man inte förlorade med tio mål. Eskilstuna å andra sidan låg sist i tabellen men hade vid vinst en möjlighet att ta sig upp på kvalplats om man gjorde tillräckligt många mål.

I den första halvleken kändes det lite segt från båda lagen och båda lagen hade svårt att få till några riktiga chanser, i alla fall om man bortser från Eskilstunas friläge som Daniel Strindholm i Örebro målet kunde rädda. Annars såg det ut som att Örebro försökte sig på samma taktik som mot Landskrona men att försvarsspelet inte riktigt satt lika bra. Första halvleken slutade 0-0.

Andra halvleken bjöd på ett Eskilstuna på ett ökat tempo och i den 60 minuten tappade Örebro försvaret allt och Eskilstuna kunde göra 1-0. Efter målet hittade inte Örebro till sitt försvarsspel och i den 65 minuten var det åter dags när Adam Larsson kunde göra sitt andra mål och 2-0 till Eskilstuna. Matchbilden fortsatte att se lika dan ut och i de 76 minuten var det åter dags för hemmalaget, när Örebro försvaret inte lyckades få ut bollen ur eget straffområde och efter några flipper studsar så kunde Eskilstuna sätt 3-0 efter en snygg pitch över Örebros målvakt. Örebro gjorde några tafatta försök att reducera medans Eskilstuna också ville göra mål då ytterligare ett mål kunde ge dem en kvalplats. Matchen slutade nu 3-0 till Eskilstuna och ett kraftigt underpresterande från Örebros sida. Resultatet innebar också att Eskilstuna åkte ut ur Superettan, samtidigt som Örebro klarade kontraktet då Jönköping Södra förlorade mot Brage med 4-0.

Det här var ingen bra avslutning från Örebros sida och även om man klarade fortsatt kontrakt i Superettan så får man nu se sig som ett etablerat lag i botten på andraligan. Vad som behövs för att lyfta klubben och laget vet jag inte, men jag tror inte det räcker eller kanske ens är rätt att byta tränare. Här behövs en långvarig strategi från styrelsen för hur man om några år skall först etablera sig som topplag i Superettan för att sedan kunna ta steget upp i Allsvenskan. Nu får vi i alla fall koppla bort ÖSK för ett tag så får vi se hur nästa säsong artar sig.

Matchfakta AFC Eskilstuna vs Örebro SK

• 60 minuten Mål Eskilstuna, Adam Larsson 1-0.
  • 65 minuten Mål Eskilstuna, Adam Larsson 2-0.
  • 76 minuten Mål Eskilstuna, Ludwig Simon Małachowski Thorell 3-0.