Positiv prisutveckling på bostäder i Örebro

Av på 8 november, 2018
Arkivbild

De tre senaste månaderna har bostadsrättspriserna i Örebro ökat. Betydligt mer än i övriga riket. Vad gäller prisutvecklingen på villor går den dock hand i hand med övriga landet och backar marginellt. Det visar en kartläggning från Svensk Fastighetsförmedling som sammanställt färska siffror från Svensk Mäklarstatistik. Karlskoga kommun toppar prisökningen av bostadsrätter med 13 procent. På villamarknaden är det Hallsberg som priserna stigit som mest, 12 procent, under samma period.

Svensk Fastighetsförmedling har tagit del av den senaste statistiken från Svensk Mäklarstatistik och analyserat prisförändringarna på bostadsmarknaden för villor och bostadsrätter i Örebro län under de senaste tre månaderna. Statistik för Örebro läns visar att priserna på ett bostadsrättsmarknaden fått ett rejält uppsving. Samtliga kommuner har nämligen haft prisökningar på bostadsrätter. De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna stigit med 11 procent. Karlskoga kommun toppar listan med en prisutveckling på hela 13 procent.

När det kommer till villor har prisförändringarna dock varit marginella, länet har haft en svag nedgång på en procent under samma tidperiod. Medelpriset på villor i Örebro ligger nu på drygt 2 miljoner kronor. I Hallsberg kommun har trenden däremot varit positiv. Sedan juli har priserna stigit med 12 procent och jämfört mot ett år tillbaka har ökningen varit på 20 procent.

– För närmare ett år sedan gick priserna ner i hela Örebro län. I samband med amorteringskravet som då infördes blev köparna avvaktande och oroliga för en prisnedgång, vilket nästan blev en självuppfyllande profetia. När priserna väl går ner kommer köpare dock tillbaka till marknaden, vilket i sin tur gör att priserna stiger. Ett år efter att det nya amorteringskravet införts har kunderna nu acklimatiserat sig och ser det inte längre som ett hinder. Vilket leder till att vi nu tar igen tappet från i fjol och i våras, säger Robert Olsson,fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Örebro.

– Oktober var en fantastisk månad, den bästa på hela året skulle jag tro. Efter valet är kunderna åter på marknaden, även om vi inte har en ny regering i dagsläget så känner sig kunderna redo att återgå till köp och sälj på bostadsmarknaden. Örebro är dessutom en växande kommun vilket gör att priserna fortsatt kommer att stiga, om än i ett lugnare tempo än de vi sett de senaste 10 åren, säger Robert Olsson, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Örebro.

Ekonomi | Lokalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in