Positiv trend – Färre i a-kassa i Örebro län

By on 9 september, 2021
Arkivbild

För det andra kvartalet i följd minskade antalet personer i Örebro län som har fått utbetalningar från a-kassan, det visar ny statistik från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen som har sammanställs av Sveriges a-kassor.

– Coronapandemin har blixtbelyst a-kassans betydelse för ett tryggt arbetsliv. Under 2020 ökade antalet personer med ersättning från a-kassan kraftigt. Att siffrorna nu sjunker är positivt, även om vi fortfarande är långt ifrån situationen före pandemin, säger Tomas Eriksson, kanslichef på Sveriges a-kassor.

Under årets andra kvartal fick omkring 5 100 personer i Örebro län utbetalningar från a-kassan. Det är en minskning med 12 procent jämfört med föregående kvartal och omkring 1 100 färre personer än vid toppnoteringen under det det fjärde kvartalet 2020. Totalt uppgick utbetalningarna i Örebro län för det andra kvartalet till 143 miljoner kronor.

– A-kassan är ett fundament för tryggheten på den svenska arbetsmarknaden. Den osäkerhet som pandemin förde med sig innebar att många för första gången anslöt sig till a-kassan. Idag är sju av tio på arbetsmarknaden medlemmar i en a-kassa och försäkrar på så sätt sin lön, säger Tomas Eriksson.

Antal personer som fått utbetalningar från a-kassan och summan av utbetalningarna (miljoner kronor) för andra kvartalet 2021. Källa: Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen.

 

Ekonomi | Öebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa Sveriges A-Kassor

You must be logged in to post a comment Login