Programmet klart för invigning av Kulturvägen

By on 12 juli, 2022

Programmet klart för invigning av Kulturvägen Stripa till Stjärnfors, lördag 20 augusti kl. 12.00 – 15.00 invigs Kulturvägen Stripa till Stjärnfors – en kulturväg genom järnets landskap i Stripa gruva och längs med vägen. 

– Förra året fick kulturvägen informationsskyltar samt en digital guide i appen Kultur Lindesberg. På grund av pandemin blev det ingen invigning utan den sker i år istället, förklarar Helen Sannerstedt på Lindesbergs kommun.

Program lördag 20 augusti:

I Stripa gruva:

  • Kl 12.00 Invigningstal av Mia Geijer, Länsstyrelsen Örebro.
  • Lars Hagström berättar om Kulturvägens tillkomst och historia.
  • Föreningen Industrilandskap i Bergslagen berättar om sin verksamhet.
  • Mat och dryck på Stripabryggeriet

Utefter vägen:

  • Ät unik glass hos ”En Får Tacka” i Danshyttan.
  • Besök Hammarbackens skogskafé & loppis. Fiskekort finns att köpa.
  • Sara Sporre berättar sagor och sägner i Hällsjötorp.

I Stjärnfors:

  • Stjernfors skafferi – lokalt mathantverk i hjärtat av Bergslagen.
  • ”Prova-på-golf” hos Stjernfors GK.

…………….

Vägen mellan Stripa gruva och Stjärnfors herrgård är en nästan 400 år gammal landsväg som kantas av alléer, stenmurar, milstolpar och väghållningsstenar. Eftersom detta är ett tydligt exempel på hur vägar drogs genom bergslagens skogslandskap är den utpekad som kulturväg av Trafikverket.

Projektet:

Tillsammans med ytterligare två vägar ingår Stripa-Stjärnforsvägen i ett projekt för att lyfta regionens kulturhistoriskt värdefulla vägsträckningar. Projektet är riktat till en bred allmänhet och målsättningen är både att lyfta fram vägar som en del av vårt gemensamma kulturarv och att berätta om historiskt intressanta platser och företeelser i anslutning till vägarna.

Medverkande: 

Trafikverket och Länsstyrelsen i Örebro är projektägare och Norconsult står för projektledning och framtagning av informationsmaterial. I det aktuella delprojektet medverkar utöver Lindesbergs kommun även Sveaskog samt representanter från det lokala föreningslivet och intressenter i anslutning till vägmiljöerna.

Digital guide: 

Den digitala guiden Från Stripa till Stjärnfors – En kulturväg genom järnets landskap finns i appen Kultur Lindesberg, en digital plattform som ger olika perspektiv på kulturarvet i Lindesbergs kommun. Ansvarig för guiden är Kultur- och fritidsenheten, Lindesbergs kommun.

Kultur | Örebro län
Örebronyheter

Källa LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login