Regionalt | Absolut Vodka Sveriges största livsmedelsexportprodukt

Av på 19 april, 2015

Livsmedelsföretagen har i veckan presenterat ny statistik över svensk livsmedelsexport. Den svenska livsmedelsexporten uppgick under 2014 till drygt 70 miljarder kronor enligt branschorganisationen. Sprit är den största kategorin med nästan 10 procent av den totala livsmedelsexporten. Den största enskilda produkten är Absolut Vodka som produceras i Åhus, Skåne. Absolut Vodka köper 15-20 procent av allt vete som produceras i Skåne.

Varje droppe av Absolut Vodka, från destillation till tappning, tillverkas i Åhus med omnejd i enlighet med svensk vodkatradition. Vi använder endast höstvete från de bördiga fälten i Skåne och vatten från vår djupa källa. Varje flaska berättar om sitt svenska ursprung, vilket har ett stort värde för många konsumenter, säger Krister Asplund, produktionsdirektör på The Absolut Company.

År 2013-2014 så uppgick försäljningen till nästan 100 miljoner liter eller 11,1 miljoner 9-liters lådor, med en global export till över 150 marknader. Den största marknaden är USA, följt av duty free/global travel retail, Tyskland, Kanada och Storbritannien. Absolut Vodka är världens femte största internationella spritvarumärke.

99 procent av vår produktion går på export. Vi är stolta över att vårt långsiktiga arbete med kvalitet, innovation, kreativitet och ansvarstagande har skapat exportframgångar för svensk dryckeskultur, berättar Krister Asplund.

Exportframgångarna skapar även intresse för tillverkningen av Absolut Vodka. The Absolut Company tar på ett år emot 6000 svenska och utländska besökare vid ”Spritan” i Åhus som vill se och lära sig mer om produktionen av Absolut Vodka och svensk dryckes- och matkultur.

Produktionen i Åhus sysselsätter 300 anställda. Alla större leverantörer och samarbetspartners finns i närområdet och The Absolut Company sysselsätter indirekt mer 1500 personer lokalt. Absolut Vodka köper 15-20 procent av Skånes veteskörd, vilket i sin tur berör 400 bönder.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in