Regionalt – Åtta svenska rymdbolag ska förändra världen

Av på 22 november, 2016
Nya entreprenörer i ESA BIC Sweden satsning

Nu lyfter de åtta första svenska rymdbolag som fått plats i den nya nationella satsningen ESA BIC Sweden. Bolagen kommer från Luleå, Stockholm, Uppsala, Trollhättan och Enköping.

Rymdindustrin är inne i en ny era av snabb innovation. Avancerad teknologi som tidigare endast varit tillgänglig för större bolag och myndigheter har blivit billigare och mer tillgänglig. Detta öppnar i sin tur dörrarna för mindre innovatörer och organisationer.

Rymdinkubatorn ESA BIC Sweden ska dra nytta av den utvecklingen för att hjälpa till att bygga 40 nya rymd-startups fram till 2020. Kanske finns Sveriges nästa stora export bland dessa?

Det här är den första svenska satsningen som görs för att få fram innovationer och bolag som både levererar till rymdindustrin och använder rymdteknik på jorden, säger Jens Lundström, verksamhetsansvarig ESA BIC Sweden.

Idag presenteras de åtta första bolag, som antagits:
APR Technologies AB, Code Company AB, Featherway Robotics AB, Geografiska Informationsbyrån i Stockholm AB, Sally R AB, Schvung Ride AB, Unibap AB, Widefind AB.

Dessa bolag arbetar med lösningar som har koppling till ny och existerande rymdteknik, och kommer kunna ha stor påverkan på exempelvis robot- och miljöteknik.

Vi är otroligt stolta och imponerade över den bredd och innovationskraft som finns i de bolag vi ska börja jobba med. Samtidigt är det här bara början, vi har fler bolag på väg in, säger Jens Lundström.

Deltagarna kommer under ett till två års tid få rådgivning, finansiering och tillgång till de industripartners om ingår i ESA BIC Sweden. En av de viktigaste uppgifterna för inkubatorn blir att hjälpa nystartade och etablerade bolag att forma samarbeten tillsammans med finansiärer och myndigheter i och utanför Sverige.

Rymdinkubatorn ESA BIC Sweden är en nationell satsning på uppdrag av ESA, European Space Agency. Den finansieras och stöttas av ESA, Rymdstyrelsen och Vinnova. ESA BIC Sweden leds av Arctic Business Incubator i Luleå, samt genomförs i samarbete med Uppsala Innovation Centre och Innovatum i Trollhättan.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in