Här bor flest antal givmilda i Sverige i år

Av på 17 december, 2016

Sju av tio (71 procent) svenskar har skänkt pengar till välgörande ändamål i år, högst är siffran i Sydsverige (76 procent). Det visar en undersökning genomförd av Novus på uppdrag av Sverige för UNHCR*. Flest antal givare är i åldern 65-79 år, där nästan 9 av 10 (87 procent) bland dessa har skänkt till välgörande ändamål i år. Samtidigt fortsätter behoven att öka.

Efter forskning kring svåra sjukdomar (23 procent) och barnfrågor (17 procent) är människor på flykt (14 procent) det ändamål som flest svenskar helst vill skänka pengar till. Men frågan bör ha kunnat hamna högre upp på listan. Enligt undersökningen anser nämligen över 8 av 10 (83 procent) svenskar att situationen för människor på flykt är värre eller ungefär densamma som för ett år sedan. Värst ser åldersgruppen 65-79 år på situationen, där över hälften svarar att situationen har förvärrats (55 procent). Och behoven fortsätter att öka, särskilt i arbetet med att ge skydd och värme i kalla vinterförhållanden.

– Det är positivt att givandet har varit fortsatt högt under 2016. Undersökningen visar även att gåvor till hjälporganisationer numera ses som en naturlig del av julklappsinköpen för många. Att välja någon av våra gåvor – som filtar, värmekaminer eller tält – till människor på flykt är ett enkelt sätt att göra skillnad i jul, säger Katinka Lindholm, generalsekreterare på Sverige för UNHCR.

UNHCR leder internationella insatser för att skydda människor på flykt från konflikt eller förföljelse och delar ut filtar, vinterkläder och annan nödhjälp. Nära 15 miljoner människor har tvingats lämna sina hem i och omkring kring Syrien och Irak. När temperaturerna faller är de extra utsatta. Förra vintern var det så kallt som -13 grader på vissa platser i Syrien. Då delade UNHCR ut vinterkläder, filtar och presenningar till över 1,1 miljoner människor på flykt inne i Syrien.

Mest givmilda regionerna i Sverige:

  1. Sydsverige 76 procent
  2. Västsverige 71 procent
  3. Småland och öarna 71 procent
  4. Stockholm 70 procent
  5. Mellansverige 69 procent
  6. Norrland 68 procent

Övrig statistik från undersökningen:

  • Mer än var fjärde svensk (26 procent) överväger att skänka pengar istället för att köpa julklappar i år.
  • Fler kvinnor än män har skänkt pengar till välgörande ändamål i år (76 procent kvinnor, 66 procent män).
  • Fler kvinnor än män har övervägt att skänka till välgörande ändamål istället för att köpa julklappar i år (32 procent kvinnor, 20 procent män).
  • Fler kvinnor än män anser att situationen för människor på flykt har försämrats från föregående år (41 procent kvinnor, 35 procent män)

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in