Regionalt | Högtryck även på bostadsmarknaden – priserna stiger i hela landet

Av på 13 maj, 2016

Priserna fortsätter att stiga på landets bostäder. Bara under de tre senaste månaderna har bostadsrättspriserna ökat med 3 procent och villapriserna har stigit hela 5 procent.

Den senaste tolvmånadersperioden har ökningen 13 procent respektive 11 procent. En genomsnittlig bostadsrätt i Sverige kostar nu nästan 2,4 miljoner kronor, vilket motsvarar 37 600 kronor per kvadratmeter. Medelpriset för en villa är nästan 2,9 miljoner kronor. Det visar nya siffror från Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling har tagit del av.

Våra mäklare vittnar om att det är ovanligt många som vill byta bostad innan de nya reglerna införs vilket gör att priserna stiger. Högtrycket på bostadsmarknaden råder dock i hela landet och priserna stiger i stort sett överallt. Tvärtemot vad det ibland framstår som är det inte bara bostadsaffärer i storstäderna som driver priserna uppåt. Bland landets 21 län är det bara ett som visar nedgångar under det senaste året sett till bostadsrätter. Villapriserna stiger överallt, säger Tanja Ilic, VD på Svensk Fastighetsförmedling.

Det är tydligt att bostadsbristen är stor och det är den främsta orsaken till de stigande priserna. Det går dock inte att bygga hur eller var som helst för att råda bot på problemet. Bostäderna måste vara i områden där människor faktiskt vill bo, annars kommer priserna att fortsätta uppåt, säger Tanja Ilic, VD på Svensk Fastighetsförmedling.

Här har priserna stigit mest under det senaste året – Topp 5

Bostadsrätter
Dalarnas län 35 %
Värmlands län 32 %
Västernorrlands län 28 %
Kronobergs län 27 %
Hallands län 23 %

Villor
Gotlands län 22 %
Jämtlands län 16 %
Stockholms län 15 %
Västerbottens län 15 %
Kalmar län 14 %

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in