Regionalt | Mäklare spår stillastående priser på fritidshus

Av på 8 april, 2015

Påsken brukar vara startskottet för fritidshusmarknaden. Visningar av sommarstugor ploppar upp som vårblommor ur marken. Men vad händer med priserna under den kommande säsongen? En majoritet av Fastighetsbyråns mäklare runt om i landet spår att priserna kommer att vara oförändrade under de kommande sex månaderna.

Fastighetsbyrån, Sveriges största mäklare, har frågat sina mäklare runt om i landet vad de tror om prisutvecklingen på fritidshus under de kommande sex månaderna. 473 mäklare har svarat på frågan och 60 % tror att priserna kommer att vara oförändrade. 30 % tror på en prisuppgång och 10 % på en nedgång.

  • Priserna på fritidshus har inte haft samma prisuppgångar som villor och bostadsrätter de senaste åren. Många väljer eller tvingas, på grund av prisuppgångar och tuffare finansieringskrav, lägga mer pengar på sitt permanentboende. Då blir det färre som har pengar över till att köpa fritidshus. Den trenden kommer sannolikt bestå även framöver och göra att priserna inte kommer att stiga kraftigt, säger Lars-Erik Nykvist, VD på Fastighetsbyrån.

Även om många saknar resurser att köpa fritidshus så finns det en efterfrågan. Många drömmer fortfarande om ett eget torp eller en stuga vid vattnet.

  • Våra mäklare märker att det finns en efterfrågan och ett stort intresse för fritidshus. Många som bor i stan vill gärna ha ett hus på landet. Det finns även en köpstark grupp som blivit större de senaste åren. De som ägt sitt permanentboende en längre tid och väljer att bo kvar. De har ofta möjlighet att öka sin belåning och lägga pengarna på ett fritidsboende, säger Lars-Erik Nykvist.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in