Regionalt – Pågen märker färskt bröd med nya svenskmärkningen

Av på 26 oktober, 2016

Pågen vill bli tydligare med att Pågens bröd bakas på svenskt, närodlat mjöl från egen kvarn och ansluter sig därför till den nya märkningen Från Sverige.

Vi vet att våra konsumenter tycker det är viktigt var maten kommer från, och att många gärna väljer närodlat. Vi bakar vårt bröd på svenskt mjöl odlat inom 15 mil från våra egna bagerier. Genom Från Sverige-märkningen vill vi göra det enklare för våra konsumenter att välja bröd bakat på svenska råvaror, säger Sara Ahlström, marknadschef på Pågen.

Det finns goda skäl att välja bröd som bakats på svenskt mjöl. Spannmål som odlas av svenska bönder är bland det renaste inom EU och Sverige använder minst växtskyddsmedel i Europa. För växtodling har Sverige ett långsiktigt miljöarbete och tuffa miljöregler. Pågen går ännu längre än den allmänna lagstiftningen när det gäller till exempel gödsling och tillåter inte att åkrarna gödslas med slamgödsel.

För oss på Pågen är det viktigt att inte bara följa utan också att vara med i utvecklingen av det svenska lantbruket. Därför väljer vi spannmål från åkrar som inte slamgödslats trots att lagstiftningen tillåter det, säger Sara Ahlström.

Större delen av Pågens matbrödssortiment märks nu med Från Sverige-märket. Undantaget är ett fåtal bröd med ingredienser som på grund av klimatet inte går att odla i Sverige i större skala (till exempel dinkel och durum).

Vår ambition är dock att så stor del som möjligt av Pågens hela sortiment på sikt ska vara godkänt för märkningen. Det innebär att vi kommer att se över recept och råvaror för att ta reda på om vi kan byta ut vissa ingredienser mot svenskodlade ingredienser utan att tumma på vår höga kvalitet och smak. Vi genomför också tillsammans med våra samarbetspartners försök att odla dinkel och durum i Skåne – resultatet av dessa försök följer vi förstås med spänning, säger Sara Ahlström.

Från Sverige-märket finns på Pågens brödförpackningar från och med vecka 42.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in