Rekordhöga elpriser – enkla tips för att hålla nere elförbrukningen

By on 27 december, 2021

Att elpriset gått upp ordentligt har knappast undgått någon, i takt med att elpriserna ökat har även temperaturerna sänkts vilket ökar förbrukningen för många hushåll samtidigt som efterfrågan på el blir större.

Så hur ska man som konsument tänka för att hålla nere elförbrukningen och elkostnaderna i hemmet?

Uppvärmning i hemmet

Det som oftast drar mest el i hemmet är uppvärmningen. För den som bor i villa eller radhus och själv ansvarar för sin uppvärmning brukar detta stå för den större delen av elräkningen varje månad. För den som bor i lägenhet ingår oftast uppvärmning i hyran. När elpriserna är höga och kylan har ett stadigt grepp i landet syns det tydligt för många på elräkningen. För att minska kostnaderna för uppvärmning kan man se över möjligheterna att tidsstyra värmen hemma.

– Kanske behöver det inte vara samma temperatur hela dygnet, utan anpassa efter tider du är hemma. Det är även bra att se över tätning och isolering kring dörrar och fönster. För den som har eluppvärmning hemma är det en såklart en större kostnad jämfört med andra lösningar, som t.ex. jord, berg eller luftvärme. En investering av detta kan på längre sikt löna sig ordentligt när det kommer till elkostnader. Att sänka inomhustemperaturen med några grader är också energibesparande, 1 grad kan ge en 5% lägre energiförbrukning, säger Kajsa Sundqvist elrådgivare på Kundkraft.

Mindre förbättringar gör skillnad

Förutom att se över uppvärmningen som ofta är energiboven finns flera mindre åtgärder att se över i hemmet som gör skillnad i det långa loppet.

– El är för många en sådan sak som vi oftast inte tänker så mycket på, men med skenande elpriser kan det göra stor skillnad att sätta sig in i hur vi använder el hemma, säger Kajsa Sundqvist.

Nedan har man listat enkla tips på saker som minskar din elförbrukning:

 1. Använd lågenergilampor och timers på belysning. 
  Genom att byta till lågeenergilampor så kan du spara upp till 75% av den elförbrukning som i dag går åt till belysning. En LED-lampa är dyr jämfört med en vanlig glödlampa men i ett längre perspektiv finns det många tusenlappar att spara på bytet.
  .
 2. Tvätta och diska fulla maskiner. 
  Undvik att diska för hand under rinnande vatten. Försök att tvätta i så låg temperatur som det går. Tvätta i 40 grader istället för 60 grader när det är möjligt. Det kan nästan halvera energianvändningen.
  .
 3. Duscha istället för att ta ett bad. 
  För en normalperson så kostar det ungefär 500 kronor per år att duscha varje dag. Att bada lika ofta kostar motsvarande 1500 kronor per år. En familj på fyra personer sparar alltså ungefär 4000 kronor per år på att duscha.
  .
 4. Kontrollera temperatur på kyl och frys. 
  I kylen rekommenderas +5 grader och i frysen -18 grader. Varje extra grad kallare ökar energianvändningen med cirka 5 %. Tänk även på att en igenfrostad frys drar mer energi än en avfrostad, så se till att frosta av din frys en till två gånger per år.
  .
 5. Använd vattenkokaren. 
  Det är mycket billigare att koka vatten i en vattenkokare än att koka samma mängd vatten i en kastrull på spisen.

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa Kundkraft

You must be logged in to post a comment Login