Rekordmånga nya företag första halvåret

Av på 5 juli, 2021

Under första halvåret 2021 startades över 40 000 nya företag i Sverige – en ökning med mer än 9 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Det är nytt rekord i antal nystartade företag under ett enskilt halvår, visar ny statistik från Bolagsverket som Visma har sammanställt.

– Eftersom fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag är första halvårets rekordsiffra mycket glädjande. Svenskarna vill starta, driva och utveckla företag, vilket är helt avgörande för att Sverige ska klara sysselsättning och välfärd framöver, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Under årets första halvår registrerades 40 108 nya företag i Sverige, enligt Bolagsverkets statistik som Visma har bearbetat. Det innebär en ökning med drygt 9 procent jämfört med motsvarande period i fjol, då 36 729 registreringar gjordes. Aldrig tidigare har Sverige fått så många nya företag under ett enskilt halvår.

Nyföretagandet ökar i 19 av 21 län. Störst är ökningen i Blekinge, där antalet registreringar av nya företag var 21 procent högre under halvåret jämfört med motsvarande period i fjol. Därefter följer Västra Götaland med 17 procents uppgång samt Västerbotten och Östergötland med 15 procent. De enda län som backat är Gotland och Norrbotten där det startades något färre nya företag än under motsvarande period i fjol.

– Det är viktigt att Sveriges beslutsfattare skapar goda förutsättningar för de nya företagen att växa och utvecklas. Småföretagarna spelar en stor roll för sina kommuners utveckling och intäkter – de skapar lokala arbetstillfällen och var tredje skattekrona kommer från småföretag, säger Boo Gunnarson.

I Sverige finns omkring en miljon företag registrerade hos Bolagsverket, varav merparten är små bolag med upp till nio anställda. Samtidigt visar en Sifoundersökning att så många som var tredje svensk, 32 procent, drömmer om att bli egen företagare.

Om statistiken:

I nyföretagandet räknas de fyra vanligaste företagsformerna aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Många enskilda näringsidkare är enbart registrerade hos Skatteverket och finns då inte med i Bolagsverkets statistik.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa: Visma

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in