RFSU:s filmer om sex uppmärksammas av WHO

By on 18 september, 2019

RFSU:s filmer om kroppen och sex som riktar sig till kvinnor som migrerat uppmärksammas nu av Världshälsoorganisationen. Den 19 september visas en film om projektet upp för ministrar och representanter för 53 länder.

– RFSU:s arbete med kvinnor med erfarenhet av migration är ett bra exempel på hur man kan ge kunskap och förbättra den sexuella hälsan hos en grupp som annars kan vara svår att nå. Genom de här filmerna får kvinnorna ökad kunskap om sexuell hälsa och blir stärkta i att fatta positiva beslut om sin hälsa. För beslutsfattare är det också en ögonöppnare att se hur politiska beslut kan påverka människors vardag på det här sättet, säger Doktor Bente Mikkelsen, chef för icke-smittsamma sjukdomar och hälsa genom livet på WHO Europa.

Projektet som WHO nu väljer att uppmärksamma kallas för UPOS, Upplysning på olika språk och består av 12 filmer på 14 olika språk och tar upp ämnen som förlossning, könsstympning och lust och njutning.

I våras var WHO var på plats hos RFSU i två dagar för att spela in en film om projektet. Filmen ska nu visas upp för hälsoministrar och andra beslutsfattare för att visa vilken betydelse politiska beslut har på människors hälsa.

– Att förbättra den sexuella och reproduktiva hälsan hos kvinnor är viktigt för att öka jämställdheten. Regeringen har finansierat den här satsningen sedan 2016 och det är fantastiskt roligt att den nu når även utanför Sveriges gränser. Det kan förhoppningsvis bidra till att ge fler kvinnor ett friare liv och makt över sin egen kropp, säger socialminister Lena Hallengren.

Filmerna finansieras med stöd från Socialdepartementet och just nu pågår produktionen av fler filmer. Totalt kommer det att bli 17 filmer på 15 olika språk.

– De här filmerna har fått ett fantastiskt mottagande. Vår film om slidkransen har till exempel setts 1,5 miljoner gånger på persiska. Att WHO nu väljer att sprida vårt material gör att vi hoppas kunna nå ut ännu bredare, säger Magdalena Abrahamsson, folkhälsovetare och projektledare på RFSU.

Fakta: Det här är UPOS, upplysning på olika språk
UPOS, Upplysning på olika språk är RFSU:s satsning på att ta fram sexualupplysande material för den som inte har svenska som modersmål. Projektet som startade 2016 finansieras av Socialdepartementet och är en del av regeringens satsning på kvinnors hälsa.

Förutom att ta fram 12 sexualupplysande filmer på 14 olika språk har man också utbildat kvinnliga ambassadörer med migrantbakgrund i att hålla i samtalsgrupper med andra kvinnor på deras modersmål.

Filmerna finns att strömma gratis på RFSU.se/upos eller att ladda ner på https://vimeo.com/rfsu/albums

Hälsa | Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login