Rigoletto – årets första Met-opera på bio i Lindesberg

By on 22 januari, 2022

Lördag 29 januari kl 19:00 blir det live-sänd opera från Metropolitan i New York på Lindesberg Bio (Folkets Hus). Verdis Rigoletto är en av de mest spelade opera-pjäserna – och faktiskt mest nynnade melodierna: La donna e mobile. 

Vill man prova på opera – eller återigen uppleva många melodier skapade för skönsång. Då är det Rigoletto som gäller. Eller för all del någon av Guiseppe Verdis 30 operor. Han har kallats opera-kompositörernas favoritkompositör. Han turnerade likt en superstjärna Europa runt på 1800-talet. Hans verk spelas fortfarande – exempelvis nu under våren på Metropolitan Opera House i New York.

En av föreställningarna – lördag 29 januari – sänds direkt till Folkets Hus i Lindesberg. The Met börjar det nya året med en nyskapande uppsättning av Verdis mästerverk. En ny version av Verdis dramatiska tragedi om hovnarren Rigoletto. Handlingen förflyttas till 1920-talet. Räkna med snygg art deco-scenografi och eleganta kostymer, skapade av två designers som tillsammans vunnit hela åtta Tony Awards. Barytonen Quinn Kelsey gör rollen som Rigoletto.

Rigoletto kretsar kring tre huvudpersoner: en hovnarr, briljant men trasig till kropp och själ, den njutnings-lystne adelsmannen han tjänar och narrens naiva tonårsdotter som hamnar mittemellan dem. Det är en berättelse om kärleken i alla dess former – föräldrakärlek, romantisk och köttslig kärlek – med en berusande vacker musik och ett nyanserat och psykologiskt inkännande libretto.

Opera på bio – Folkets Hus Lindesberg lördag 29 januari kl. 19- 22. Biljetter 240 kr för vuxen och under 26 år kostar de 180 kr. Förköp på biblioteket eller direkt i kassan före föreställningen.

På grund av rådande restriktioner behöver alla som är 18 år och äldre visa upp ett giltigt vaccinationsbevis.

Opera på bio i Lindesberg arrangeras av Lindesbergs Filmstudios Operasektion med stöd av Lindesbergs kommuns kultur- och fritidsenhet.

Kultur | Örebro län
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login