Så drömmer svenskarna

By on 3 februari, 2023
Arkivbild

Årets Drömbarometern, en årlig undersökning som genomförs av Svenska Spel Tur och NEPA, visar återigen att svenskarnas högsta dröm är att förbättra sin egen ekonomi om miljonvinsten kommer.

Att betala av lånen ligger fortfarande i topp, men intresset att investera i värdepapper sjunker. Den kraftigaste ökningen från förra året är drömmen att få resa mer. 

Undersökningen visar att hälften av alla svenskar, inom åldersspannet 18-79 år, spelar eller köper lotter varje månad eller oftare. Nästan en av tre anger att de spelar varje vecka. Anmärkningsvärt är även att en av tre svenskar ansåg det viktigare att vinna pengar 2022 än 2021.

Under 2022 delade Svenska Spel Tur ut 282 miljonvinster till ett sammanlagt värde av över 782 miljoner kronor. Drömbarometern söker svaren på vad svenskarna skulle göra om de vann de stora pengarna.

Likt mätningen 2021 skulle de flesta svenskar främst betala av sina lån om de vann fem miljoner kronor, följt av att köpa en ny bostad eller bostäder och att investera i värdepapper. Även resor är högt prioriterat.

– I undersökningen identifieras en tydlig skillnad mellan män och kvinnor. Cirka fyra av tio män skulle investera i värdepapper om de vann fem miljoner kronor, medan motsvarande siffra för kvinnor är två av tio, säger Daniel Arnkvist, vinnarkommunikatör på Svenska Spel Tur.

En miljardvinst skulle få svenskarna att drömma ännu större. De skulle fortfarande i hög grad betala av sina lån och investera i värdepapper, men i första hand skulle de köpa ny bostad eller bostäder. De skulle också vara mer benägna att ge pengar till släktingar och/eller vänner, resa, skänka till välgörenhet, flytta utomlands, starta eget företag och engagera sig mer i ideell verksamhet. 

Bland de riktigt stora drömmarna märks sådant som att exempelvis köpa en ö, skaffa sig livvakter, köpa ett slott, bygga ett sjukhus, anställa en advokat eller köpa ett flygplan med egen pilot.

– En miljard kronor får folk att drömma större och bli ännu mer givmilda. Faktum är att 12 procent av personer i åldern 18-29 år skulle skänka mellan 1-10 miljoner kronor till chefen om de vann en miljard kronor, säger Daniel Arnkvist.

Vad skulle svenskarna göra om de vann fem miljoner kronor? (max tre svarsalternativ).

1.   Betala av lån (39%)

2.   Köpa ny bostad/bostäder (32%)

3.   Resor (31%)

4.   Investera i värdepapper (30%)

5.   Skänka pengar till släktingar och/eller vänner (27%)

….

Vad skulle svenskarna göra om de vann en miljard kronor? (max tre svarsalternativ).

1.   Köpa ny bostad/bostäder (45%)

2.   Betala av lån (31%)

3.   Skänka pengar till släktingar och/eller vänner (31%)

4.   Resor (26%)

5.   Investera i värdepapper (24%)

Nöje | Sverige
Örebronyheter

Källa: Svenska Spel
Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes av Nepa på uppdrag av Svenska Spel Tur. Totalt genomfördes 1012 intervjuer genom CINT-panel mellan 28 november och 5 december 2022. Målgruppen för undersökningen var allmänheten mellan 18-79 år.

You must be logged in to post a comment Login