Så förstår du religionernas roll i dagens samhälle

By on 5 augusti, 2018

Utan att vi märkt det har Sverige utvecklats till ett postsekulärt samhälle. Medierna slåss om att ge utrymme till debatter och analyser om allt från böneutrop till religiösa friskolor. TV-serier svämmar över av magi och gudaväsen medan författare, artister och politiker oblygt talar om sin tro. Men vad händer i ett land som trott sig vara världens mest sekulariserade när religion plötsligt genomsyrar allt? Håller religionerna på att rasera demokratin – eller är de tvärtom nödvändiga för att den ska överleva? 

Joel Halldorf är flitig krönikör och debattör på Expressen Kultur, ledarskribent på Dagen samt docent vid Uppsala universitet med fokus på religion och modernitet. I sin nya bok ”Gud: återkomsten” skriver han historien om religionens återkomst och vad det betyder för politiken, vårt samhälle och våra liv. 

Boken beskriver hur det religiösa – postsekulära – landskapet ser ut idag. Den blickar bakåt, på den historia som tog oss hit. Och slutligen spanar Halldorf framåt med förslag på hur några krockar i det mångreligiösa samhället kan förstås och hanteras. Ett spännande samhällsinlägg inför valets slutspurt. 

“Joel Halldorf är en av Sveriges viktigaste intellektuella. Med absolut gehör för sin samtid blottlägger han liberalismens och sekularismens smärtpunkter.” 
– Karin Olsson, kulturchef Expressen

”Den här boken är oundgänglig läsning för den som vill förstå religionens ökade synlighet i samhällsdebatten.” 
– Ulf Bjereld, professor i Statsvetenskap


Några frågor till Joel Halldorf:

Hur bra kunskap har makthavare i Sverige om religion?
– Tyvärr väldigt liten. Man har inte minst svårt att förstå organiserad religion: församlingsliv, ritualer och gemenskaper. Det finns en föreställning om att religion bara är privat, något som bara har med ”det inre livet” att göra. Men för många människor är tron både social och offentlig. Det är inte bara saker som man tror och känner, utan ett sätt att leva – och därmed blir den också politisk.

Vilka problem får vi om vi inte förstår att vi lever i ett postsekulärt samhälle?
– Samhället är inte sekulärt, även om politiker och andra ofta påstår det. Staten är sekulär, men samhället är något annat. Det består av alla människor och organisationer som finns i Sverige – och här ingår religiösa människor, liksom kyrkor, moskéer och tempel av olika slag. Påstår man att samhället är eller borde vara sekulärt, då ignorerar man antingen dessa eller önskar bort dem från Sverige – och inget av detta är särskilt bra.

Vilka behöver läsa boken?
– Den amerikanska sociologen Christian Smith konstaterade nyligen att världen blir obegriplig om man inte förstår religion. Jag håller med, och hoppas att många som är intresserade av att förstå världen hittar till boken. Inte minst att en del politiker läser den, eftersom de behöver fatta en del kloka beslut framöver just när det gäller frågor som rör religion.

Bokens utgivningsdatum 21 augusti

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login