Så påverkar torkan och skogbränderna valet

Av på 8 september, 2018
Arkivbild

Sommarens bränder och torka har inte påverkat hur svenskarna röstar på söndag i någon större utsträckning. Det visar en opinionsundersökning som LRF Medias varumärken Land Lantbruk och Land Skogsbruk har låtit genomföra. Extremvädret har fått 5 procent av svenskarna att ändra åsikt, men de flesta uppger att deras partisympatier inte ändrades.

92 procent av svenskarna säger att sommarens torka och skogsbränder inte kommer att påverka hur de röstar i valet, enligt den Kantar Sifo-undersökning som Land Lantbruk och Land Skogsbruk låtit göra. Totalt säger fem procent att deras partisympatier ändrats på grund av extremvädret.

Påverkar väljare hos MP och V mest
Störst påverkan syns hos väljare som säger att de skulle rösta på Miljöpartiet och Vänsterpartiet om det vore val i dag. Där säger 20 respektive 10 procent att de tänkt om när det gäller partival. Minst effekt tycks vädret haft på sverigedemokratiska och moderata sympatisörer, där 98 respektive 97 procent säger att de inte påverkats av torkan.

Var i landet man bor tycks inte spela någon större roll när det gäller extremvädrets inverkan på hur man tänker rösta. Bland boende i Blekinge och Skåne, bortsett från Malmöområdet, tycks det inte ha haft någon effekt alls. 99 procent svarar nej på frågan om vädret påverkat vilket parti de ska rösta på.

Unga väljare påverkas mest
Generellt är det de allra yngsta vuxna som har tänkt om mest, medan de i åldern 65-79 inte har påverkats av vädret.

Undersökningen gjordes via webbintervjuer med 1032 personer i åldrarna 18-79 år den 2-5 september.

Andelen som själva säger att de låtit sig påverkas är låg på grund av det som kallas för ”tredjepersonseffekt”: tendensen att vi ofta tror att alla andra påverkas av saker, medan vi själva aldrig skulle påverkas. Människor vill ge en självbild av att man inte påverkas av saker, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap med inriktning på valforskning, vid Göteborgs universitet. Unga tycker i störst grad att de låtit sig påverkas, och det slår igenom i vilka grupper av partisympatisörer som detta syns. V- och MP-väljarna är helt enkelt unga

Land Lantbruks undersökning visar att extremvädret främst påverkat väljare som säger att de skulle rösta på Miljöpartiet och Vänsterpartiet om det vore val i dag. Källa Land Lantbruk/Sifo Grafik: LRF Media

Politik | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in