Så påverkas elräkningen av juleljusen

By on 29 november, 2022
Foto: E.ON

Julen närmar sig samtidigt som elpriserna är fortsatt rekordhöga. Många undrar vad julbelysningen kommer kosta att hålla tänd i jul, och hur mycket energi den egentligen förbrukar. – December är en mörk månad och det är förståeligt att många ser fram emot att plocka fram julbelysningen. Den goda nyheten är att det inte behöver vara så kostsamt. Genom att byta ut gamla glödlampor mot LED-lampor får du längre hållbarhet och tio gånger lägre energiförbrukning, säger Peter Hjalmar, regionchef på E.ON.

En klassisk adventsstjärna i fönstret drar ca 15 Watt och kostar 4,76 kr/vecka, med LED-lampa på 4W kostar den 1,26 kr/vecka om den är tänd 15 tim/dygn. Foto: E.ON

E.ON har utfört beräkningar av olika sorters julbelysning och dess kostnader. En klassisk adventsstjärna som står tänd 15 timmar om dygnet kostar 4,76 kronor i veckan med vanliga glödlampor. Med LED kostar samma stjärna istället 1,26 kronor per vecka.

– Vi vill understryka att det fortfarande är viktigt att spara energi och sänka sin förbrukning. Men det är bra att känna till att det som drar mest el i ett hem är uppvärmningen, hemmaladdning av elbilar och att värma upp varmvatten. Det är alltså dessa tre energislukare du bör ha extra koll på. Har man LED-lampor, ja, då kan man faktiskt unna sig att ha julbelysningen tänd i december, säger Peter Hjalmar.

Så mycket el kostar julbelysningen

• Adventsljusstake: En klassisk 7-armad adventsljusstake med glödlampor som står tänd 15 timmar om dygnet drar ca 21 Watt och kostar 6,65 kr/vecka. Med LED-lampor istället totalt 2,8W och 91 öre/vecka.

• Adventsstjärna: En klassisk röd adventsstjärna i fönstret drar ca 15 Watt och kostar 4,76 kr/vecka, med LED-lampa på 4W kostar den 1,26 kr/vecka om den är tänd 15 tim/dygn.

• Ljusslinga till granen: En slinga med 16 vanliga glödlampor som står tänd åtta timmar per dygn kostar 8 kronor i veckan. En likadan slinga fast med led-lampor kostar 56 öre per vecka.

• Ljusslinga för utomhusbruk: En 12 meter lång ljusslinga med 80 LED-lampor drar 2 Watt och kostar 63 öre/vecka, 19,53 kr/mån om den är tänd 15 timmar per dygn

• Julbelysning för ett helt hus: Den genomsnittliga julbelysningen, 5 adventsljusstakar, 5 adventssjärnor, julgransbelysning och en utomhusljusslinga drar ca 230 Watt med traditionella glödlampor och 39,2 Watt med LED-lampor. Priset för att ha julbelysningen i exemplet tänd under första advent till tjugondag knut är 410 kr för glödlampor och 75 kr för LED-lampor.

Alla beräkningar utgår från ett elpris på 3 kr/ kwh.

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa: E.ON

You must be logged in to post a comment Login