Säljare och köpare av bostäder har lättare att mötas

By on 25 september, 2023
Bild: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Ny statistik visar att få budgivningar skenar i väg, säljare och köpare av bostäder har lättare att mötas.Den senaste månaden låg budpremien, skillnaden mellan utgångspris och slutpris på bostäder, strax över 1 procent.

Betydligt lägre än under pandemin, då den genomsnittliga bostaden blev mer än 10 procent dyrare under en budgivning. Det visar en ny kartläggning som gjorts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Många svenskar har anpassat sig till det höga ränteläget och de som säljer sin bostad är medvetna om att priserna har fallit jämfört med toppen. Vi förväntar oss att antalet bostadsaffärer kommer att öka under hösten eftersom köpare och säljare nu har lättare att komma överens om priset, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I augusti var budpremien, skillnaden mellan utgångspris och slutpris på bostäder, strax över 1 procent. Under pandemin steg bostadspriserna kraftigt och många budgivningar skenade i väg, under mitten av 2021 såldes bostäderna för i snitt mer än 10 procent över utgångspris.

I maj 2021 nådde budpremien för villor en toppnotering på 14 procent. För bostadsrätter var budpremien högst i februari 2022, då den var 10 procent.

– När räntorna höjdes och priserna sjönk påverkade det psykologin på bostadsmarknaden. Först under nästa år förväntar vi oss en ökad takt i budgivningarna och att priserna vänder uppåt igen, förutsatt att inflationen minskar och räntorna sjunker, säger Marcus Svanberg

När bostadsmarknaden bromsade in under 2022 blev situationen den omvända jämfört med under pandemin och många bostäder såldes för under utgångspris. Under december 2022 såldes villor för i genomsnitt 3 procent lägre pris än utgångspriset varit.

– De närmaste åren kommer vi att ha en mer långsiktigt hållbar bostadsmarknad där lockpriser och kraftiga budgivningar är mindre vanligt. Även om räntorna förblir höga innebär en mer stabil prisutveckling att det blir lättare för både köpare och säljare att planera sin bostadsaffär, säger Marcus Svanberg.

….

Tre tips – så kan du agera när räntorna stiger

1. Ta höjd för högre boendekostnader

Räkna på vad som händer med din privatekonomi om räntan fortsätter stiga ännu mer. Vad skulle du behöva dra ner på om boendekostnaderna ökar? Din bank kan hjälpa till med beräkningarna.

2. Välj rörlig eller bunden ränta med omsorg
Om du vill minska din risk för högre ränteuppgång än väntat och ha mer förutsägbarhet för hushållsekonomin kan det vara läge att binda räntan, åtminstone på delar av lånet.

3. Ansök om jämkning
Det så kallade ränteavdraget gör det möjligt för bolåntagare att göra skatteavdrag för en del av räntekostnaderna. Genom att ansöka om jämkning hos Skatteverket kan du betala mindre skatt varje månad i stället för att deklarera avdraget året efter.

….

Fem tips – så lyckas du med bostadsaffären på en orolig marknad

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt.
Bostadspriserna steg kraftigt i stora delar av landet under coronapandemin, medan de under 2022 föll på de flesta platser. Försök att sälja och köpa vid ungefär samma tidpunkt, så har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi.
Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur stigande räntor och en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.

3. Anmäl intresse
Många bostäder läggs ut som ”kommande” på mäklarnas hemsidor. Kontakta mäklaren innan boendet är ute på marknaden för att inte gå miste om eventuella förhandsaffärer. För den som ska sälja är förhandsmarknaden ett bra sätt att känna av spekulanternas intresse för bostaden.

4. Sälj först.
Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

5. Läs på
Gör en lista på vad som är viktigast för dig i din nya bostad och undersök prisstatistik och slutpriser. Då kan du känna dig beredd på de ekonomiska förutsättningarna för din bostadsaffär.

Ekonomi
Örebronyheter

Källa: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

You must be logged in to post a comment Login