Självdialysen på USÖ firade tioårsjubileum ”Det bästa som hänt”

By on 16 januari, 2020
Janne Larsson, patient på självdialysen. Foto: Johanna Berglund

Självdialysen på Universitetssjukhuset öppnade för tio år sedan, den 15 januari. ”Det bästa som hänt”, tycker patienten Janne Larsson. Personalen bjöd på tårta för att fira jubiléet.

Janne Larsson har varit patient på självdialysen sedan lokalerna på avdelning 93, medicinska kliniken, invigdes för tio år sedan. Möjligheten att sköta sin bloddialys själv har haft stor betydelse för honom.

Det är det bästa som hänt – självdialysen. Här kan jag sköta allt själv, säger han.

Dialys ges när njurarna inte fungerar som de ska och innebär att blodet renas från slaggprodukter och överflödig vätska på konstgjord väg. Janne Larsson går fyra dagar i veckan och varje gång stannar han tre och en halv timme. Han bokar alltid förmiddagarna och uppskattar att han har dagen framför sig när han är färdig vid klockan 12.00. Eftersom det inte är några väntetider styr han över tiden själv.

Självdialysen värd att fira

På självdialysen finns sammanlagt fyra platser. För närvarande finns 6 patienter som gått den åtta veckor långa utbildningen och klarat körkortet för att sköta sin egen dialys. Utöver det finns en patient som gör hemdialys och en som är på väg att slussas in på självdialysen.

Att det nu är tio år sedan lokalerna var färdigställda tycker personalen är värt att fira.

– Genom att vara mer delaktiga i sin egen vård upplever patienterna att de förstår sin sjukdom bättre. Det gör att de mår bättre, säger Helen Olsson, biträdande avdelningschef på självdialysen och medicinmottagning 3.

Utanför salarna hänger ballonger och girlanger. Personal från närliggande avdelningar kommer förbi och smakar på födelsedagstårtan.

– Det här är en väldigt avancerad form av egenvård. Här får patienterna större kontroll. Det minskar beroendet av personal och ökar flexibiliteten, säger Matilda Mogren, sjuksköterska.

Viktigt att få prova själv

Jenny Wahlbäck och Helen Olsson jobbar på självdialysen. Foto: Johanna Berglund

För Jenny Wahlbäck, sjuksköterska på självdialysen, gäller det att inte hjälpa till för mycket.

– Man får stå litegrann med händerna på ryggen. Patienterna måste själva få prova. Men det är väldigt roligt. De har många frågor och jag lär mig nya saker hela tiden, säger hon.

– Personalen gör ett fantastiskt jobb här. Att patienterna får känna sig självständiga trots att de har en kronisk sjukdom är viktigt. Vi vill att fler ska vilja prova självdialys, säger Ewa Slätmo, områdeschef för medicin och rehabilitering och lämnar över en present till personalen.

Patienten Janne Larsson håller med. För honom skänker självdialysen mer trygghet. I dag vet han vad det betyder när apparaten signalerar. Det gör honom trygg och det önskar han att fler skulle få känna.

– Det här är verkligen värt att fira. Jag önskar att fler skulle vilja prova självdialys.

Hälsa | Örebro Universitetssjukhus Örebro
Örebronyheter

Källa Universitetssjukhuset Örebro

You must be logged in to post a comment Login