Skilsmässostatistiken toppar i oktober

By on 28 september, 2023
Arkivbild

Under 2022 genomfördes 21 531 skilsmässor i Sverige, vanligast är att skilja sig någon gång när man är i åldern 40 till 44 år. Antalet personer som går skilda vägar i ett samboförhållande kan man bara spekulera i eftersom det saknas statistik.

De flesta skilsmässorna (ej separationer från samboförhållanden) sker i oktober.

Sommareffekt med fördröjning

En möjlig förklaring till att flest skilsmässor sker i oktober kan vara att det är en viss fördröjning från sommarledigheten. Kanske fungerar vardagslivet okej, men sommaren och den gemensamma ledigheten leder fram till beslutet att separera.

Svårt att få ihop kalkylen

Undersökning efter undersökning visar att det är svårt att få ihop kalkylen för en ny bostad efter en skilsmässa. Även om man kan betala hela kontantinsatsen för en trea och om man utgår från en medelinkomst så är dörren stängd till en ny bostad i någon av Sveriges 25 största kommuner, för både män och kvinnor.

Inflation och högre bolåneräntor

Just nu pressas hushållen av högre utgifter i vardagen. Inflationen har stigit både snabbt och mycket. Bolåneräntorna har gått från rekordlåga till betydligt högre på kort tid.

– De dyrare omkostnaderna i vardagen ihop med högre bolåneräntor pressar alla. Den allt dyrare vardagen är speciellt tuff för ensamstående föräldrar. Står man inför beslutet att separera idag gäller det verkligen att sätta sig ned och räkna, säger Claudia Wörmann, Boendeekonom på Hypoteket.

Tuffare ekonomi – färre separationer?

Kostnaderna för mat, drivmedel, el och räntor är kännbara för alla. Många hushåll ser över och prioriterar om i sin parekonomi.

– Jag tar mig friheten att dra slutsatsen att par fortsätter att hålla ihop trots att relationen är över. Man fortsätter bo ihop helt enkelt för att det inte går att få ihop kalkylen att stå på egna ben och dra runt ett hushålls kostnader på en ensam ekonomi. Man kan verkligen reflektera över det faktum att trösklarna på bostadsmarknaden är väldigt höga för ensamstående samtidigt som Sverige är det land med flest ensamhushåll i världen. Jag kan bara gissa hur jobbigt det är för alla inblandade, avslutar Claudia Wörmann.

Några tips på vägen:

1. Det kan hända att ert ekonomiskt upplägg behöver revideras.
Till exempel om en i förhållandet gjort karriär eller bara arbetat mer än vad partnern gjort. Medan den andra i relationen har tagit mer ansvar för barn och hushåll, med negativ påverkan på inkomsten. Allt har fungerat fint och för sent inser ni kanske att det funnits en inbyggd ekonomisk orättvisa.

Den blir synlig först när omständigheterna förändras. Ett sätt att undvika det här är att regelbundet se över ert ekonomiska upplägg och justera eventuella ekonomiska skillnader på ett rättvist sätt redan under pågående äktenskap.

2. Det kostar ofta inte många kronor per år att ställa sig bostadskön för en hyresrätt, gör det redan idag om du inte redan gjort det. Kolla om kommunen du bor i har en egen kö.

3. Många vill få till en lösning snabbt när beslutet att separera är ett faktum.

Försök ändå att ha lite is i magen. Ni kan välja att öppna er för vänner och familj som ni har förtroende för. Hör efter i era nätverk om det finns en temporär boendelösning. Någon har kanske ett rum eller en del av en bostad som en av er kan bo i tillfälligt.

Genom att ge er själva lite mer tid finns det bättre förutsättningar att fatta bra beslut inför en mer permanent bostadslösning.

4. När du väl ska bygga upp ett nytt hem, det är ju faktiskt ett gemensamt hem som ska bli två nya, kan det kosta mycket pengar. Utnyttja det faktum att återvinningens era är här.

Det finns en massa möbler, sportutrustning och cyklar som är knappt märkbart begagnade att köpa på både nätet och i fysiska butiker. Allt behöver inte vara perfekt med en gång, låt det ta tid.

5. Det är väldigt många som gått igenom samma sak, det är kanske en klen tröst, det kan finnas någon i din närhet som gått igenom samma sak som kan ge råd och vara ett stöd.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Hypoteket

You must be logged in to post a comment Login