Slarv vanlig orsak till brand i länet 

By on 17 december, 2022
Arkivbild

Nästan var tionde örebroare har lämnat hemmet utan att släcka levande ljus, slarv vanlig orsak till brand i länet. Varje år inträffar omkring 25 000 bränder i svenska hem, många på grund av den mänskliga faktorn.

I Örebro har nästan var tionde invånare (8 %) lämnat hemmet utan att släcka brinnande stearinljus och 7 procent har någon gång glömt spisplattan på. Det visar en ny undersökning från Verisure och Kantar Sifo. Bränder som uppstår vid spisen är den vanligaste brandorsaken i länet.  

December är den månad med flest bränder i svenska hem – bara i Örebro inträffade förra året nästan 100 bostadsbränder under årets sista månad. Många bränder beror på oförsiktighet och hade kunnat undvikas. I den nya rapporten Svenskarna & Trygghet framkommer det att det slarvas en hel del när det kommer till brandsäkerheten i länet. 8 procent av invånarna uppger att de har lämnat hemmet utan att släcka levande ljus och 7 procent har lämnat spisen på. Värst är det i åldersgruppen 30–49 år där nästan var femte länsbo (19 %) har glömt att släcka ljusen innan de gått hemifrån.  

– Vi är alla människor och människor glömmer saker men när det gäller just spisen och levande ljus kan konsekvenserna bli ödesdigra. Ett bra tips är att försöka hitta rutiner för att komma ihåg som att sätta en lapp på insidan av ytterdörren som påminnelse. Det kan rädda liv, säger Fredrik Ringborg, brandskyddsexpert Verisure.  

Mänskliga faktorn är en vanlig orsak till brand. I Örebro är bränder i köket en av de vanligaste platserna som en brand uppstår i enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). I undersökningen anger mer än en tiondel (16 %) av de tillfrågade i Örebro att de någon gång har drabbats av en brandincident. 

– Det är tyvärr så att slarv eller glömska ligger bakom många bränder i svenska hem – det innebär också att vi med rätt enkla medel kan ändra detta. Om olyckan ändå är framme är det viktigt att se över sitt brandskydd hemma och ha en minst brandvarnare eller ett uppkopplat brandlarm i varje sovrum, säger Fredrik Ringborg, brandskyddsexpert Verisure.  

Undersökningen visar också att många länsbor kör tvätt- eller diskmaskiner under natten och laddar telefoner och surfplattor – något som Brandskyddsföreningen tycker man bör undvika. I Örebro hälften (51 %) haft diskmaskinen på under natten, 35 procent har haft tvättmaskinen på och 89 procent har laddat telefonen eller surfplattan på natten. Risken för att en brand ska uppstå i elektronikprodukter är visserligen lika stor på dagen men kan vara svårare att upptäcka i tid när man sover. 

Brandskyddsexperten: Så skyddar du hemmet från brand i jul  

– Skapa en rutin för att kolla spisen och se till så att du inte har glömt att släcka levande ljus. Du kan till exempel sätta en lapp på ytterdörren som påminnelse.  

– Se till att du har fungerande brandvarnare eller uppkopplade brandlarm hemma. Det ska finnas på varje våning och allra helst även i varje sovrum. Fördelen med det uppkopplade brandlarmet är att en larmcentral uppmärksammas på branden även om du sover eller inte är hemma. Det gör att larmcentralen kan agera omgående och tillkalla räddningstjänst.  

– Ha en pulversläckare som innehåller minst 6 kg hemma och en brandfilt som är minst 120 x 180 cm.  

Vid brand, använd dig av minnesregeln Rädda – Varna – Larma – Släck 

Rädda och varna andra som kan vara i fara allra först. Larma genom att ringa 112 och berätta om branden. Släck branden om du tror att du klarar det. 

Svenskarna & Trygghet i korthet – Örebro 

  • Om det skulle börja brinna anger 78 procent av de boende i Örebro län att de vet hur de ska agera.  
  • Samtidigt har endast 70 procent en plan för hur de ska ta sig ut om det brinner, vilket är lägre i jämförelse med riket som helhet (77 %).  
  • 23 procent av de boende i Örebro län är oroliga för brand i hemmet och 16 procent har någon gång drabbats av en brandincident.  
  • Åtta procent har vid minst ett tillfälle glömt att släcka levande ljus när de lämnat hemmet och hälften (51 %) har haft på diskmaskinen på natten. Hela 89 procent har laddat telefon eller surfplatta på natten.  
  • 83 procent uppger att de skulle ingripa vid en brand hos sin granne, medan 70 procent tror att deras grannar skulle hjälpa dem i samma situation. 85 procent anser sig ha en god relation med sina grannar.

Vanligaste kända orsakerna till brand i Örebro 2021 enligt MSB 

Spis  64 
Fel i utrustning  43 
Okänd  39 
Soteld  25 
Avsiktlig brand  23 
Annan  20 
Värmeöverföring 
Rökning 
Levande ljus 
Blixtnedslag 
Barns lek med eld 

Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa Verisure
Om undersökningen 
Svenskarna & Trygghet är en rapport som tagits fram av Verisure och Kantar Sifo. Rapporten är baserad på en undersökning bland ett slumpmässigt och representativt urval av personer i åldrarna 18–74 år som bor i eget hushåll. Totalt har 4 200 intervjuer, 200 per län, genomförts mellan den 12 och 26 oktober 2022. 

You must be logged in to post a comment Login