Slutspurt i tävlingen Minimeringsmästarna

By on 24 augusti, 2022
Foto: Minimeringsmästarna

Den sista utmaningen i den nationella tävlingen Minimeringsmästarna är igång! Sju hushåll från Örebro deltar i tävlingen som avgörs i oktober. I maj ledde Örebro Minimeringsmästarnas Sverigekamp, där 50 av Sveriges kommuner deltar.

Temat på den sista utmaningen för de tävlande i Minimeringsmästarna är Textil. I Sverige köper vi ungefär 14 kilo textilier per person och år, samtidigt som vi slänger 7 kilo textilier i soporna varje år. De klädesplagg vi köper används i snitt endast sju gånger innan de slängs.

Detta är utmaningarna de tävlande ska ta sig an:

  • Låt din garderob bestå av endast fyra plagg i en hel vecka. Matcha fritt med olika skor och accessoarer.
  • Gör om ett klädesplagg eller annan textil till något annat! Vad kan du göra av textilier som inte används längre? Kan det bli ett nytt klädesplagg?
  • Hitta det äldsta klädesplagget som du fortfarande använder. Dela gärna ett foto av dig med plagget på.

Halvtidsresultat

Nära 250 hushåll deltar i tävlingen Minimeringsmästarna och tre av hushållen från Örebro är med på tio-i-topplistan. Kommunerna tävlar även mot varandra och Örebro ledde Sverigekampen när halva tävlingstiden hade gått i maj. Nu börjar slutspurten och i oktober utses vinnarna!

Faktaruta: Skapa en hållbar garderob

Vi måste bli bättre på att förlänga livet på våra kläder och textilier. Så vad kan vi göra? Här är några tips:

  • Välj så lite kemikalier som möjligt. Håll koll på miljömärkningar och materialval.
  • Köp second hand, hyr, byt, låna av varandra eller pröva någon prenumerationstjänst.
  • Kvalitet före kvantitet.
  • Laga när dina kläder går sönder och vårda dem så de håller längre.

Faktaruta: Örebros minimeringsmästare

Minimeringsmästarna är en nationell tävling med fokus på hållbar livsstil och att minska sitt avfall. Sju hushåll är uttagna att representera Örebro och tävlar mot de andra 250 uttagna hushållen i Sverige. Under ett år får de föreläsningar och utmaningar utifrån fem olika teman, som till exempel hållbar konsumtion, matsvinn och farligt avfall. Hushållen samlar poäng genom att göra utmaningarna och för hur mycket de minskar sitt avfall. Sedan tävlingen startade har hushållen minskat sitt avfall med 30 procent. Vinnare kommer utses i oktober.

Örebro
Örebronyheter

Källa: Örebro kommun

You must be logged in to post a comment Login