SM-veckan | Curlingpremiär i dag onsdag

By on 28 januari, 2015

SM-veckan är i full gång i Örebro och i dag onsdag startar tävlingarna för curling. Och det blir SM-tävlingar med bästa tänkbara startfält. Sverige tillhör den absoluta världstoppen i både herr-, dam- och rullstolscurling och samtliga toppspelare är på plats i Örebro för kamp om SM-medaljer.

På herrsidan heter favoriten lag Niklas Edin från Karlstad CK. Niklas var skipper i bronslaget vid OS i Sotji 2014 och på meritlistan finns även VM- och EM-guld. I år spelar Niklas tillsammans med Oskar Eriksson, Kristian Lindström och Christoffer Sundgren. Det nykomponerade laget vann EM-guld så sent som i november 2014. Totalt 16 lag finns med i herrarnas startfält. Bland dem som utmanar Edin om SM-titeln finns lag Hasselborg från Härnösands CK, som vann Elitserien 2014, och fjolårets SM-tvåa lag Eskilsson från Skellefteå CK.

På damsidan är lag AllTele/Margaretha Sigfridsson, med bland annat OS-silver, VM-silver och EM-guld på meritlistan, en given storfavorit. Sigfridsson kommer att utmanas om guldet av bl.a Team Golldreson/Sundbybergs CK som i november representerade Sverige vid EM och som ingår i den svenska landslagstruppen.

Sveriges bästa curlingspelare genom tiderna, Anette Norberg, finns också med i startfältet vid SM-veckan i Örebro. 48-åriga Norberg tävlar numera för Stocksunds CK och i laget finns dottern Therese, 17 år, och lillasyster Cathrine Lindahl (som också var med i OS-laget 2006 och 2010).

För första gången är rullstolscurling en del av SM-veckan och det är SM för tremannalag som ska avgöras. Så sent som förra veckan blev det klart i Sveriges mest meriterade rullstolscurlare, Jalle Jungnell, kommer till Örebro. Jalle tävlar för Södertälje CK och tillsammans med Kristina Ulander och Ronny Persson. För alla tre i laget väntar VM i Finland 7-13 februari så SM-tävlingarna i Örebro blir ett mycket viktigt formbesked.

Fakta om curling på SM-veckan

Spelplats är ishockeyhallen på Trängens IP som har byggts om till curlingarena och totalt 29 lag, fördelade på damer, herrar och rullstolscurling finns med i startfältet.

SM-veckan, Sport
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login