SM-veckan | X-trial redo att inta Örebro

Av på 28 januari, 2015

Fredag 30 januari avgörs Svemo X-trial SM i Conventum Arena i Örebro. Arrangören utlovar publikfest med akrobatkonster på hög nivå på både mc och cykel.

– Banan är varierad med både tekniskt svåra delar samt höga höjder, en av sektionerna mäter ca 4 meter på högsta punkt. Vi hoppas på ett lika lyckat arrangemang som de senaste åren med fulla läktare och ett härligt drag på publiken, säger Marcus Frändén arrangör av tävlingen.

Finns det något ”hemmahopp” för Örebro-publiken att heja på?

– Hemmahoppet är Daniel Eriksson från Karlskoga . Annars hoppas vi att svenskarna kan stå emot den nordiska anstormningen. Emil Gyllenhammar och Marcus Eliasson får gälla som svenska favoriter, fortsätter Marcus.

X-trial körs med motorcykel på en bana uppbyggd av konstgjorda hinder, så kallade sektioner. Sporten handlar inte om fart utan balans där det gäller för förarna att ta sig fram genom sektionerna utan att sätta ner fötterna. Varje fotnedsättning genererar en prick och den med minst antal prickar vinner.

Förhandsfavoriter

  • Marcus Eliasson, silvermedaljör på SM 2014 och otroligt sugen på att ta förstaplatsen i Örebro.
  • Emil Gyllenhammar, har inte varit med på SM sedan premiärtävlingen 2011 i Sundsvall då han knep bronset. Har en bra utomhussäsong bakom sig och är en utmanare om guldet.
  • Timo Myhöhänen, ung finländsk talang som presterat bättre och bättre för varje år i X-trial SM. Farlig utmanare mot de svenska förarna.

Hålltider

  • Kval X-trial 15.15–17.15
  • Semifinal X-trial 18.10–19.00
  • Final X-trial 20.00–21.00

Hela tävlingen visas live på SVTPlay.

Tävlingsbeskrivning
Tävlingen startar med en kvalomgång där förarna kör fyra sektioner var två gånger. De sex bästa förarna går vidare till huvudtävlingen.

Huvudtävlingen inleds med en semifinal med en parallellsektion där förarna kör mot varandra. Sedan körs fyra vanliga sektioner. De fyra bästa förarna går sedan vidare och gör upp om SM-guldet i ytterligare en omgång i parallellsektionen för att sedan avsluta med tre vanliga sektioner. Varje förare tillåts ha en så kallad ”Minder” med sig i sektionerna vars jobb är att fånga både förare och motorcykel om det skulle behövas.

SM-veckan, Sport
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in