Snortransplantation kan lindra kronisk snuva

By on 17 mars, 2023
Foto: Region Skåne

I en ny studie vid Helsingborgs lasarett och Lunds universitet blev sju av tio patientermed kronisk, varig snuva bättre av att skölja näsan med en snorlösning, donerad från en frisk näsa.

Patienterna som medverkade i studien, som gjorts av Anders Cervin och Anders Mårtensson, verksamma vid Helsingborgs lasarett och Lunds universitet, lider av kronisk rinosinuit, kronisk, varig snuva. 70 procent av de som deltog i studien blev hjälpta av behandlingen, som går ut på att skölja näsan med en snorlösning från en frisk näsa. Förklaringen kopplas till näsans naturliga bakterieflora, som visats vara mindre varierad hos människor som lider av kronisk bihåleinflammation.

– Vi ville se om vi kunde återställa balansen mellan de goda och onda bakterierna i näsan och på så sätt lindra patienternas symptom. Eftersom det var svårt att veta vilka bakterier som saknades bestämde vi oss för att prova att transplantera hela bakteriefloran, säger Anders Cervin, överläkare vid öron-, näs- och halskliniken på Helsingborgs lasarett och docent vid Lunds universitet.

Äckligt men effektivt

Alla som medverkade i studien fick välja sin egen donator – ofta en partner eller nära familjemedlem. Donatorn sköljde näsan med en koksaltlösning som sedan sprayades in i patientens näsa. Resultatet mättes sedan genom självskattning och en jämförelse av näsans bakterieflora före och efter behandlingen.

– Många som vi tillfrågade om studien tyckte att det lät äckligt, men var villiga att prova vad som helst för att bli bättre. De har ofta haft besvär under många år och blir varken hjälpta av traditionell antibiotikabehandling eller kirurgiska ingrepp. Att så många som 16 av de 22 patienter som deltog i studien upplevde en stor förbättring känns jätteroligt, säger Anders Mårtensson, överläkare vid öron- näsa- och halskliniken på Helsingborgs lasarett och doktorand vid Lunds universitet.

Ökad livskvalitet

Upp till 12 procent av befolkningen lider av kronisk varig snuva som inte orsakas av polyper, allergi eller infektion. Sömn- och andningssvårigheter, trötthet och smakbortfall hör ofta till, vilket leder till att många upplever en försämrad livskvalitet.

– Denna behandling är ett enkelt och billigt alternativ som har potential att både lindra symtom och höja patienternas livskvalitet. Vi följde bara våra deltagare under en tremånadersperiod, men vi har hört från några att de fortsatt bli bättre även efter studien avslutades, berättar Anders Mårtensson.

Fler studier behövs

Än finns inte behandlingen tillgänglig för allmänheten och mer forskning behövs för att bekräfta resultaten i Cervins och Mårtenssons studie. Just nu pågår en större klinisk studie vid University of Queensland i Australien, där Anders Cervin tidigare arbetat som professor.

– Vi är hoppfulla att detta kan komma fler patienter till gagn i framtiden, kanske i form av en nässpray, säger han.

Hälsa | Sverige
Örebronyheter

Källa: Region Skåne
Fakta
Den vetenskapliga studien är gjord av forskare och kliniker vid Lunds universitet, Helsingborgs lasarett och Skånes universitetssjukhus.
Hela studien finns att läsa här: Upper airway microbiome transplantation for patients with chronic rhinosinusitis” (onlinelibrary.wiley.com).

You must be logged in to post a comment Login