Socialdemokraterna vill ha en tryggare arbetsmarknad för unga

Av på 8 september, 2018

För dagens ungdomsgeneration står valet ofta mellan att inte ha något jobb alls eller ha ett jobb med dåliga arbetsvillkor. Bemanningsföretag, oreglerade anställningsformer och SMS-anställningar är normen för oss 90-talister. Denna utveckling kan vi som LO:s ungdomsförbund inte acceptera. Att så många unga har en otrygg anställning ger konsekvenser både för varje individ men också för hela samhället.

Unga förvägras genom bristen på anställningstrygghet möjligheten att starta sina vuxna liv. Utan en fast anställning går det inte att få ett förstahandskontrakt på en lägenhet. Det går inte att planera en vanlig tillvaro som semester eller om man kan fira jul med släkten. Det skapar oro och psykisk ohälsa för den enskilda. Men det ger också stora konsekvenser för samhället med höga sjukskrivningstal men också ineffektivitet på grund av hög omsättning av personal.

Men det här är ingen naturlag. Vi kan skapa en trygg arbetsmarknad om vi vill. Trygga och fria människor vågar, och det är politiken som ska ge människor trygghet och frihet. Socialdemokraterna har presenterat 10 vallöften för en tryggare arbetsmarknad. Som LO:s ungdomsförbund vill vi särskilt lyfta följande tre förslag för att skapa en tryggare arbetsmarknad för unga:

Avskaffa allmän visstid
Anställningsformen allmän visstid sätter käppar i hjulet för ungas självständighet. Det innebär att chefen kan anställa personal tidsbegränsat utan att ge något särskilt skäl till varför anställningen ska vara tillfällig. Konsekvenserna är stora. Unga slussas runt efter hur det passar arbetsgivarna och kan inte ta ett bostadskontrakt eller lån. Istället för att fokusera på sin framtid tvingas unga fundera på om de får jobba kvar månaden ut. S-regeringen har tidigare satt stopp för staplandet av visstidsanställningar men det är välkommet att Socialdemokraterna nu ger tydligt besked om att allmän visstid behöver avskaffas ur LAS helt. Det är en fråga som både SSU och LO länge har drivit. 

2. Stopp för sms-anställningar och hyvling
Ingen ung ska behöva sova med mobilen under kudden för att vänta på nästa jobbpass. Men det är verkligheten idag. Mössan i hand på 1800-talet har bytts ut mot en mobil i hand på dagens arbetsmarknad. Att inte veta när man får jobba och ständigt behöva vara uppkopplad är ohållbart och leder till psykisk ohälsa. Därför är det välkommet att Socialdemokraterna nu vill sätta stopp för sms-anställningar. En modern arbetsmarknad ska inte acceptera ett system med daglönare. Ett annat stort problem på arbetsmarknaden är så kallad “hyvling”, det vill säga att arbetstagare får dela på arbetstid i stället för att sägas upp. Det är en oacceptabel ordning som Socialdemokraterna nu lovar att stoppa via lagstiftning!

3. Stärkt skydd mot trakasserier i arbetslivet
I samband med #metoo såg vi en explosion av berättelser om sexuella trakasserier i arbetslivet. Inte minst unga tjejer inom handel och hotell och restaurang är särskilt utsatta. Den här utvecklingen tar Socialdemokraterna på allvar genom att föreslå skärpta krav på arbetsgivare att säkerställa att ingen utsätts för sexuella trakasserier. Det ska svida att inte ta det på allvar.

Socialdemokraterna visar idag att de är det enda partiet som ställer sig på unga löntagares sida. Förslagen står i kontrast mot de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna som vill sänka ungas löner och luckra upp anställningsskyddet. Det skulle ge stora negativa konsekvenser för ungas trygghet på arbetsmarknaden.Skiljelinjen inför valet blir därmed tydlig: trygghet för unga arbetare med Socialdemokraterna eller en otrygghetschock med Moderaterna. Tänk på det när du står vid valurnan den 9:e september.

Philip Botström
Förbundsordförande SSU

.

My Fröberg
Distriktsordförande SSU Örebro län

.

Politik | Länet
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in