Sodexo Norden slutar med engångsplast

Av på 5 februari, 2019

Serviceföretaget Sodexo har beslutat att fasa ut engångsplast som ett ytterligare steg mot en hållbar planet. Under 2019 ska plastpåsar och omrörare av plast bort, och till 2025 är det slut med plastlock och matlådor av plast.

Avfall är en av världens största utmaningar. Genom Sodexos globala hållbarhetsplan, Better Tomorrow 2025, åtar sig företaget att eliminera onödigt avfall till 2025. Som en av Nordens största service- och måltidsleverantör till bland annat universitet, arbetsplatser, sjukhus och skolor ser företaget stora möjligheter att göra en hållbar skillnad utan att den som tar del av servicetjänsterna upplever någon försämring.

Detta åtar sig Sodexo att göra:

  • Sluta med engångsplaster i form av plastmuggar, plastpåsar för take away och omrörare av plast till slutet av 2019.
  • Sluta med plastlock och matlådor av plast till 2025.     
  • Minska användningen av sugrör under 2019 genom att endast erbjuda dem till kunder som verkligen behöver dem under övergångsperioden till mer hållbara material.
  • Använda återvinningsbar plast i de fall plast är nödvändigt.
  • Ständigt söka innovativa metoder och produkter som minskar eller utesluter användningen engångsplaster.

För att säkerställa fortsatt livskvalitet för människor med funktionsnedsättning, patienter på sjukhus, äldre och människor med matallergier, tillämpas riktade insatser. Med det undviker företaget oavsiktliga konsekvenser som skulle kunna uppkomma vid ett fullskaligt uteslutande av plast. Sodexo kommer att fortsätta samarbeta med leverantörer kring innovativa och mer hållbara förpackningar för alla konsumenter inom detaljhandeln.

”Som stor aktör inom måltidssektorn har vi ett ansvar att ta initiativ för att öka takten och hitta hållbara lösningar. Att ta bort engångsplasten är ett av stegen. Förhoppningsvis leder vårt och andra aktörers initiativ till att slentrianmässig användning av engångsplast minskar och att nya alternativ utvecklas”, säger Per Liljedahl, Miljö- och kvalitetsansvarig för Sodexo i Norden.

Åtagandet att minska engångsplast är ett av flera steg i företagets arbete med att minska sin miljöpåverkan. Sodexo söker ständigt efter hållbara alternativ som återvinningsbara material, bioplast samt organiskt material i sin strävan efter att eliminera material från fossila och ändliga råvaror.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in