Sofie Axelzon tillbaka med ny roman

By on 2 augusti, 2022
Foto: Eva Lindblad

Sofie Axelzon är tillbaka med uppföljaren till den uppskattade ”Bokbussen kommer vid midnatt” som författades helt inspirerad av 2016 års biblioteksuppror i Ramsberg. Uppföljaren ”Bokfestivalen i Djupa skogen” handlar om den lilla biblioteksfilialen i Sidhäll som till bybornas stora glädje har öppnats igen. Boken släpps den 4 augusti.

I Sidhäll står Bibliotekets dag för dörren, och när allt är planerat för att vara hanterbart för de två bibliotekarierna Eva och Lisa får kulturnämndens ordförande för sig att göra helt andra, mycket mer storslagna planer för dagen. Men när allt känns hopplöst visar byborna ännu en gång att tillsammans kan man klara av allt.

”Boken är en fortsättning på den fiktiva berättelsen som inspirerades av det riktiga biblioteksupproret i Ramsberg i Bergslagen. Även i Bokfestivalen i Djupa skogen ser vi en del civil olydnad och hur samhället tillsammans arbetar mot ett gemensamt mål. Det är en roman med jävlar anamma”, säger Sofie Axelzon i ett pressmeddelande.

Den lilla biblioteksfilialen i Sidhäll har till bybornas stora glädje öppnats igen och det mesta har återgått till det normala. I år vill man fira Bibliotekets dag lite extra genom att bjuda in tre författare, en trollkarl och en trubadur. Kommunen har gått in med extra pengar och allt ser ut att bli ett trevligt och lagom hanterbart arrangemang för bibliotekarierna Eva och Lisa, vars brinnande, kreativa engagemang gjort att Sidhäll utsetts till ”Årets kulturkommun” i Sverige.

På kommunhuset har dock kulturnämndens ordförande helt andra planer. I hemlighet planerar han att göra om filialens lilla evenemang till en gigantisk bokfestival. Den extra uppmärksamhet som bygden fått genom media ska utnyttjas till max, och det finns inga gränser för vilka stjärnförfattare han bokar in och hur storslaget allt ska bli. Därefter anser han sig inte behöva ta mer ansvar, och som en överraskande present lämnar han åt bibliotekarierna i Sidhäll att ”ta hand om det praktiska”.

Snart får Lisa, Eva, nyanställda Saga, pensionerade Kåge och stödtruppen i Bibliotekets vänner ännu en kalldusch. Men med hjälp av generösa bybor, de lokala raggarna, en bokälskande bonde, en korsordskonstruktör och en rejäl dos koka-soppa-på-en-spik ska de se till att genomföra den där förbenade bokfestivalen trots att inget talar för att det ens är möjligt.

“Han hade lyckats hitta en stor post i budgeten som han kunde ändra om till kulturarrangemangspengar utan att det skulle göra något. Fullmäktigeledamöterna skulle säkert muttra lite när de såg tv-inslaget, men när de fick se hans projektplan och att biljettpengarna tickade in skulle de förstå storheten i hans kreativa kupp. Det skulle inte bli några problem, det var han säker på. Biljetterna skulle sälja slut på nolltid och de skulle ha pengarna tillbaka på kontot igen. Även om det dragit iväg en hel del med allt som skulle förskottsbetalas var Harry ändå säker på att han skulle få med fullmäktige på tåget så snart de insåg vilken publikmagnet det här skulle bli och vad det skulle betyda för orten. Fullmäktige skulle tacka honom. Kanske till och med premiera honom på något vis. Och Kulturnyheterna skulle nu hjälpa honom med att kicka igång projektet genom att få igång biljettförsäljningen så att pengarna rullade in igen. Det skulle ju knappt märkas i siffrorna i budgetredovisningen att de varit borta ett tag. Genialiskt!” — ur boken.

Kultur | Örebro län
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

 

You must be logged in to post a comment Login