Sommarens nyheter på Siggebohyttans bergsmansgård

Av på 14 april, 2021
Arkivbild.

En guide-app och att konstnären Karl Axel Pehrson uppmärksammas är sommarens nyheter på Siggebohyttans bergsmansgård som öppnar sommarsäsongen 2021 lördag 12 juni med öppet onsdag-söndag kl 11–17 fram till 15 augusti. Från 1 maj tar Örebro läns museum emot bokade gruppbesök, guidad tur utomhus på området eller på vandringsleden.

”Den lyckade satsningen på Siggebohyttans bergsmansgård som startade förra året fortsätter, med dagligt öppethållande och en egen historisk vandringsled”, skriver Örebro läns museum i sitt senaste nyhetsbrev: ”Nyheter sommaren 2021 är en guide-app som kommer att tillgängliggöra fler berättelser och mer spännande historia runt gården och på vandringsleden. Dessutom uppmärksammas i år att konstnären Karl Axel Pehrson skulle ha fyllt 100 år. Naturen runt Siggebohyttan och Usken inspirerade honom till de spektakulära målningarna med djur och fantasilandskap som är en viktig del av hans konstnärskap. Utbudet i caféet kommer att berikas med fler lokala matprodukter.”

Siggebohyttan är en av de mest storslagna bergsmansgårdarna från Bergslagens storhetstid. Som besökare får du vandra runt i rummen och med alla sinnen uppleva hur ett förmöget bergsmanshem såg ut runt år 1860.

1963 utlyste Svenska Filminstitutet en tävling om ett årligt filmpris. 1964 avgjordes tävlingen och Karl Axel Pehrson vann med denna skulptur – en grönglänsande skalbagge med orange undersida. Foto: Örebro läns museum.

Karl Axel Pehrson – som föddes 30 oktober 1921 i Örebro och dog 10 augusti 2005 i Danderyd – var målare, grafiker och skulptör. Under 1970-talet återvände han till sin ungdoms motivkrets – skalbaggar. Med djup biologisk insikt och med skapande fantasi formade han nya insekter i lackerat trä och målad plast och gav dem trovärdiga latinska namn. Han har bland annat formgivit det svenska filmpriset Guldbaggen 1964 – en emaljerad och förgylld kopparskalbagge

De sista 10-12 åren av sitt liv bar konstnären Karl Axel Pehrson på idén om en egen stiftelse. År 2005, samma år som han avled, blev Karl Axel Pehrsons stiftelse verklighet. År 2006 kom denna stiftelse, utifrån konstnärens egna önskemål, till Örebro läns museum. Stiftelsens ändamål är att informera om konstnären Karl Axel Pehrson, hans verk och konstnärliga gärning samt att vårda och visa den konstsamling som är själva ryggraden i stiftelsen.

Kultur | Länet
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in