Spelmansstämma toppar musikåret på Willboda

By on 17 juli, 2022
Bild: LindeKultur

Lördag 23 juli kl 14-18 hålls den första spelmansstämman i Willbodas lada och på lagårdsbacken med Claes Ottelid & Stephan Jarl, Kapell Malén och Kringel.

”Vi vågar utlova folkmusik i världsklass och en av sommarens finaste musikupplevelser”, skriver arrangerande Björn och Malin som hoppas att spelmansstämman ska bli en årlig tradition på Willboda. 

Musikåret 2022 på Willboda i Spannarboda utanför Lindesberg har haft en starkt öppning som nu toppas med spelmansstämm lördag 23 juli, skriver Björn och Malin i sitt nyhetsbrev: ”Men utöver spelmansstämman har vi ytterligare två fantastiska evenemang kvar att genomföra i år – lördag 10 september kommer Sevadlini som spelar traditionell musik från Balkan och första advent 27 november kommer Åsa Jinder tillbaka för andra gången i år och skapar julstämning med nyckelharpa, sång och piano.

Björn och Malins nyhetsbrev från Willboda Gård:

”Här på Willboda Gård flyter sommaren på lugnt och makligt. Fåren bräker i hagen, det grönskar över allt och det är fridfullt och harmoniskt. Vi har fått andas ut lite efter ett fullspäckat halvår med evenemang. 

Det har varit konstutställning med akvarellisten Hanna Nyström från Ukraina, folkmusik med Kapell Malén, samt en vistrubadur från Skinnskatteberg, Bertil Olsson. Dessa tre evenemang utgjorde även en insamling till Röda Korsets stöd för Ukraina. Vi lyckades samla in närmare 50.000 kronor! 

Vid valborg spelade Åsa Jinder på ett fullsatt Willboda. I maj kom vårt kära ”husband” Isotope tillbaka och lirade Jazz från 1958-1959 så att huset gungade. Och i mitten av juni gästade gitarristen Emil Ernebro och gav en oförglömlig konsert. 

Vilken stark öppning på året! Hur toppar man det?

Jo – den 23 juli så försöker vi starta en tradition med en årlig spelmansstämma på Willboda. Årets upplaga blir ett första försök. Så här långt har responsen har varit mycket lovande och vi vågar utlova folkmusik i världsklass och en av sommarens finaste musikupplevelser. 

Spelmansstämma 23 juli 14:00 – 18:00

Gitarristen Claes Ottelid och slagverkaren Stephan Jarl spelar mestadels egenkomponerad folkmusik med inslag av flamenco och spännande rytmer från världsmusiken. Duon har under året arbetat på sin tredje folkmusikplatta som utkommer snart. Förhoppningsvis kan vi få höra några låtar från den kommande skivan. Claes spelar nylonsträngad gitarr och Stephan slagverk, såsom tombak och riq. Musiken berör och trollbinder och får det att spritta i benen och vi är så glada att få välkomna Malmö-duon för andra gången på Willboda!

Kapell Malén gör sin tredje spelning på Willboda och är en av våra stora favoriter. De står på ett stadigt ben i folkmusiktraditionen och på ett (lika stadigt) ben i världsmusiken. Lekande, virvlande, sprudlande musik som berör. Anna Johansson spelar fiol, Camilla Malén femsträngad(!) cello och Klas Friman nylonsträngad gitarr.

Det ska bli jättespännande att få välkomna duon Kringel till Willboda för första gången. Vi blev tipsade om Kringel och har lyssnat intensivt på allt vi har kommit över på Youtube. Och vi gillar det skarpt! Karin Nordberg spelar fiol och Ingrid Ekman flöjt. Vi ser mycket fram emot denna nya bekantskap.

Vi uppmuntrar alla gäster att ta med instrument och delta i buskaspel och spontana jam. Då känns det som en riktig spelmansstämma! Det ska bli spännande att se vilka musikaliska möten vi kan få till.

Tillåter vädret det blir det dans på lagårdsbacken, som det sig bör. ”Dans vid behov” är en fras som vi sett andra använda i sin marknadsföring. Det låter väl kul? Och visst finns det alltid behov av att kasta sig ut i en virvlande polska?

Och givetvis finns det fika till överkomliga priser.

Av praktiska skäl måste alla biljetter förbokas. Men de betalas på plats och bokningen är inte juridiskt bindande. Intresset har hittills varit stort, så vi uppmanar dig att läs mer och boka din biljett på https://willboda.se redan idag.

Vad händer senare i år på Willboda?

Sevadlini 10 september (dan innan riksdagsvalet): 

Sevdah är traditionell musik från Balkan. Musiken är lugn, känslomässig, djupt berörande och framförd med stor passion med teman som kärlek, smärta och avsked. Sevdalini består av sångaren Mehmed Jakic, violinisten Samuel Lundström, cellisten Clara Ljungqvist, gitarristen David Keppelmark och perkussionisten Stephan Jarl. Musikernas mångfacetterade bakgrund reflekteras i musiken: från de pulserande gatorna i Sarajevo till stråk av klassisk musik, svensk folkmusik och portogisisk fado och flamenco. Ett tips är att söka på Sevdalini på Spotify och lyssna på deras fantastiska debutalbum. Biljetterna kommer släppas i augusti – så håll utkik på willboda.se eller på Willbodas Facebook-sida.

Åsa Jinder 27 november (första advent): 

Åsa spelade på Willboda på valborg. Nu kommer hon tillbaka för andra gången i år och skapar julstämning med nyckelharpa, sång och piano. Biljetterna kommer släppas senare under hösten. Den som väntar på något gott… ”
 

Kultur | Willboda
Örebronyheter

Källa LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login