Spruthuset i Lindesberg får byggas om till spa-anläggning

By on 20 februari, 2023
Foto: LindeKultur

Politikerna i bygg- och miljönämnden gör det igen – går emot tjänstemännen i Samhällsbyggnadsförvaltningen Bergslagen som ville avslå ansökan om bygglov för ombyggnad av Spruthuset i Lindesberg till spa-anläggning. Inte med hänvisning till byggnadens kulturvärden ”som beaktas på ett bra sätt” – utan för att den föreslagna byggnadsanvändningen strider mot gällande detaljplan från 1926.

Bygg- och miljönämnden är en gemensam myndighetsnämnd för kommunerna Hällefors, Lindesberg, Ljusnarsberg och Nora inom miljö- och byggområdena med Lindesbergs kommun som värdkommun. Nämnden fullgör bland annat kommunernas uppgifter enligt plan- och bygglagen (PBL).

Bygg- och miljönämnden har sagt ja till ansökan om bygglov för att bygga om Spruthuset i Lindesberg till spa-anläggning (bilden ovan) med följande motivering:

  • På den aktuella fastigheten finns två byggnader som tillskapades samtidigt och för ändamålen ”Brandstation och Polishus”. Polishuset har efter att polisverksamheten flyttat använts som Café och Turistbyrå och senare som konferensanläggning. De olika verksamheterna har medfört omdisponering av de invändiga ytorna medan man i stort sett bibehållet det exteriöra utseendet.
  • Nämndens uppfattning är att om man kan modifiera en byggnad invändigt och samtidigt bibehålla exteriören med smärre justeringar (i detta fallet entrédörren) så behåller man byggnadernas prägel på stadsbilden och analogt kan man bevilja användningen av Spruthuset som spa.

”Strider mot gällande stadsplan”

Tjänstemännen i förvaltningen ville att politikerna i nämnden skulle avslå ansökan om bygglov med stöd av plan- och bygglagen:

  • Fastigheten omfattas av stadsplan från 1926-05-28. Den föreslagna byggnadsanvändningen strider mot gällande detaljplan (stadsplan) beträffande bestämmelsen som anger att området är avsett för offentliga byggnader.
  • En offentlig byggnad avser en byggnad som bedrivs av offentlig verksamhet. En offentlig verksamhet finansieras till största del av skattemedel. Exempel på en offentlig byggnad är polishus, sjukhus, brandstation mm.
  • Bestämmelsen anger att om en privat aktör äger fastigheten så ska byggnad användas för allmänt ändamål. Med allmänt ändamål menas exempelvis post-och telegrafhus, ämbetsbyggnad, rådhus, brandstation, tingshus, sjukhus eller skola.

”Bra förslag som beaktar byggnadens kulturvärden”

En antikvarisk förundersökning och konsekvensanalys – som har tagits fram av bebyggelseantikvarien på förvaltningen för att tydliggöra byggnadens kulturvärden och om dessa påverkas av åtgärden – summeras så här:

  • Det presenterade förslaget är i sin helhet mycket bra och beaktar byggnadens kulturvärden på ett bra sätt. Konflikt uppstår dock när ursprunglig entréport ersätts med en modern dörr med glasning – här får en avvägning av olika intressen göras i bygglovs- prövningen.
  • Förslaget medför både positiva och negativa konsekvenser för byggnadens kulturvärden: Byggnaden får en funktion igen; Byggnaden kan nyttjas och uppskattas av allmänheten på ett annat sätt än idag; Ett nytt användningsområde bidrar till att hålla området levande och aktivt.

…………………………….

Bild ur Samhällsbyggnadsförvaltningen Bergslagens ”Brandstationen 3: Antikvarisk förundersökning & konsekvensanalys”:

År 1873 byggdes två nästintill identiska byggnader vid torgets norra och södra flanker efter ritningar av arkitekt Per Ludvig Andersson. Den norra byggnaden, som idag är Café Oscar, var stadens polishus samt våghus. Ett våghus var en byggnad i vilken man vägde alla de varor som enligt stadslagen måste vägas offentligt före försäljning. Den södra byggnaden inhyste stadens brandförsvar, med hästdragna brandvagnar och vattensprutor. 1901 byggdes spruthuset till med en extra byggnadskropp mot väster.

Brandstationen har genomgått några få förändringar genom åren. En rikt dekorerad takplåt var placerad längst med byggnadens mittsektion under dess första tid. Samtliga tre portar var också lika stora och ovanför dessa stod det med putsade bokstäver ”Spruthus”. Senare kom mittporten att breddas, troligen på grund av att rymma en större brandvagn, och texten ändrades till ”Brandstation”. Även den dekorerade plåten togs bort. Byggnaden användes som brandstation fram till 1939 då en mer modern brandstation togs i bruk på Norra Torggatan. Den gamla brandstationen har sedan dess använts som utställningshall och magasin.

………………………………………

Bygg- och miljönämnden:

Bygg- och miljönämnden har nio ledamöter – tre från Lindesberg och två från vardera Nora, Ljusnarsberg och Hällefors:

  • Lindesberg; Göran Gustavsson (M) (ordförande); Vakant plats för SD och Marie Adolfsson (S).
  • Nora: Gunnar Jaxell (M) och Bo Henriks (LPO).
  • Ljusnarsberg: Veronica Andersson (S) och Peter Johansson (M).
  • Hällefors: Lotta Anderberg (M) och Susanne Grundström (S).

I beslutet om bygglov deltog Daniela Allström (M) Lindesberg som ersättare för SD:s vakanta plats och Thomas Carlsson (SD) Ljusnarsberg som ersättare för Peter Johansson (M).

Susanne Grundström (S) reserverade sig mot beslutet i detta ärende till förmån för förvaltningens förslag.

Lindesberg
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login