Ställ bilen – bli familjetrampare

Av på 13 mars, 2019
Hälsotrampare, lagtrampare eller familjetrampare? Projektet Hållbart resande i Örebroregionen efterlyser deltagare till Trampkampen i området Bråten och Stolpetorp i Karlskoga. (Notera att kvinnan på bilden har en hjälm som bärs runt halsen

Lådcykeln har förändrat livet för många småbarnsfamiljer. I städer som Köpenhamn och Amsterdam ökar lådcyklandet snabbt. Nu vill vi erbjuda en familj i Bråten eller Stolpetorp i Karlskoga att testa ett hållbart liv med lådcykel under en månad. Villkoret är att familjen låter bilen stå under testperioden och att de delar med sig av sina erfarenheter på projektets hemsida och i sociala medier.

– Vi lånar ut en lådcykel med eldrift till en familj som vill ta chansen att testa ett bilfritt liv under en period, säger Mirja Mattsson, projektledare för Hållbart resande i Örebroregionen.

Förbättrade cykelmöjligheter
Bråten och Stolpetorp är en del av Karlskoga där få personer tar cykeln i första hand. En resvaneundersökning visar att endast fem procent av de boende är cyklister och en mätning av trafikflödet i området visade att endast 12 procent av fordonen är cyklar. Karlskoga kommun har nyligen byggt en cykelbana i området och genom Trampkampen kan fler boende få upp ögonen för de förbättrade cykelmöjligheterna i området.

Cykling för hälsan
Förutom att en familj får chansen att bli Familjetrampare går det också att ansöka om att bli Hälsotrampare. En utmaning som pågår maj till augusti.
– De flesta vet säkert redan att det är bra för hälsan att cykla, men nu får fem personer chansen att testa lite mer ingående hur mycket det kan påverka kroppen att cykla regelbundet under fyra månader, säger Mirja Mattsson.
Hälsotramparna får en hälsoundersökning både före och efter sommaren där kondition, syreupptagningsförmåga, kolesterol och blodtryck undersöks.

Tävling mellan olika gator
Den sista delen av Trampkampen är en lagtävling där olika delar av Bråten och Stolpetorp har delats in i lag. För att delta krävs att man anmäler sig via Tänktanken.nu, samt installerar en app i sin mobiltelefon, där man kan registrera sina cykelresor.

– Vinsten för det segrande laget är en sommarfest med en inbjuden grillkock, säger Mirja Mattsson.

Inspirera till hållbart resande
Trampkampen är en del av projektet Hållbart resande i Örebroregionen och kampanjen Tänk tanken. Projektet finansieras av den Europeiska regionala utvecklingsfonden samt av Region Örebro län. Tillsammans med majoriteten av länets kommuner, universitetet och länsstyrelsen arbetar projektet för att inspirera fler att åka kollektivt, cykla eller gå.

Fakta: Trampkampen * Trampkampen pågår 1-31 maj 2019 (Hälsotramparna pågår 1/5-31/8)
* Anmälan sker på tänktanken.nu
* Det är endast personer i Stolpetorp och Bråten i Karlskoga kommun som kan ansöka om att bli lagtrampare, hälsotrampare eller familjetrampare.
* Före under och efter Trampkampen kommer olika mätningar att ske. Exempelvis ska trafiken i området mätas, hälsotramparnas hälsa ska testas och vi ska få lära oss mer om hur det är att leva utan bil.

Länet | Karlskoga
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in