Stort behov av hornhinnor på Universitetssjukhuset Örebro

By on 4 november, 2021
Arkivbild

Behovet av organ och vävnader är fortsatt stort, under donationsveckan den 8-14 november vill man på hornhinnebanken på Universitetssjukhuset Örebro att fler personer ska ta ställning till donation och anmäla sig till donationsregistret.

Åtta av tio svenskar är positiva till organ- och vävnadsdonation. Det visar en undersökning som Socialstyrelsen har gjort, men trots det kan många donationer inte genomföras. Anledningen är att varken sjukvården eller de anhöriga vet vad den avlidne har för inställning till donation.

– Under donationsveckan hoppas vi att fler ska få upp ögonen för vikten av att ta ställning och sprida budskapet vidare. Vi uppmanar alla att registrera sin vilja i Socialstyrelsens donationsregister, säger Helena Ström, regionsamordnare för Hornhinnebanken på Universitetssjukhuset Örebro (USÖ).

USÖ har en sjukvårdsregional hornhinnebank

Det går att bli donator av ett flertal organ. Det går även att donera vävnad, det vill säga delar av organ, till exempel hjärtklaffar, hornhinnor, hud och öronben. Organ doneras av personer som vårdas inom intensivvården, medan vävnader kan doneras av personer som avlidit på vårdavdelning eller i hemmet. På USÖ finns en sjukvårdsregional horhinnebank som ska säkerställa sjukvårdsregionens tillgång till hornhinnor för transplantation. USÖ:s hornhinnebank är en av sex hornhinnebanker i Sverige och får ögonvävnader från sju olika sjukhus i sjukvårdsregionen.

– Vi får ögonvävnader från i dagsläget sex olika sjukhus i sjukvårdsregionen. Behovet är fortsatt stort av hornhinnor, det är nu upp till 6 månaders kö för operation, säger Helena Ström.

Sedan Socialstyrelsen tog initiativ till den årligen återkommande Donationsveckan syns en tydlig ökning av antalet anmälningarna till donationsregister under den tid veckan pågår. Vanliga veckor registrerar sig 400-800 personer i Sverige. Under donationsveckan förra året registrerade sig cirka 10 309 personer.

Donationsveckan

 

Hälsa | Örebro
Örebronyheter

Källa Universitetssjukhuset Örebro

You must be logged in to post a comment Login