Stort behov av information om sanktionerna mot Ryssland

By on 4 mars, 2022
Arkivbild

Många företag i Sverige berörs av de nya sanktioner som EU har infört mot Ryssland. Kommerskollegium har en särskild telefonlinje för företagen och antalet samtal dit har ökat mycket kraftigt efter EU:s beslut.

– Lagstiftningen kring sanktioner är ofta komplicerad och särskilt i fallet med Ryssland då EU på kort tid kommit med flera nya sanktionsbeslut, vilket gör att företag som handlar med Ryssland har ett ökat behov av information, säger Michael Koch chef för enheten för internationell handelsutveckling på Kommerskollegium.

Kommerskollegium är en av de myndigheter i Sverige som handlägger sanktioner och öppnade under förra veckan en särskild telefonlinje för företag som har behov av information. Omkring 20 företag om dagen hör nu av sig till Kommerskollegium med frågor om sanktioner. Det är en kraftig ökning jämfört med tidigare, då myndigheten fick några samtal i veckan. 

– På frågorna vi får in är det tydligt att företagen vill göra rätt. En utmaning är att sanktionerna innebär att man som företag inom EU inte får handla med vissa individer och här måste företagen själva ta reda på vem de handlar med eller vilka som finns bakom deras ryska samarbetspartners, säger Michael Koch.

Kommerskollegium analyserar också löpande Sveriges handel med andra länder. Men hur sanktionerna påverkar handeln är för tidigt att säga.

– Sanktionerna i sig och Rysslands agerande kommer att påverka handeln, men hur det påverkar kan vi se först i ett senare skede. Utöver själva sanktionerna har vissa företag på eget initiativ valt att stoppa sin handel med Ryssland och det är naturligtvis också något som bidrar till hur handeln utvecklas, säger Michael Koch.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Kommerskollegium

You must be logged in to post a comment Login