Svensk kyckling långt ifrån självklart i växande snabbmatsbransch

By on 15 september, 2017

Svenska snabbmatsrestauranger är på frammarsch. Enligt SCB har försäljningen bland snabbmatsrestauranger ökat med 4,8 procent och cafébranschen med hela 14,8 procent mot förra året*.

Trots att 8/10 konsumenter vill ha svensk kyckling serverar en majoritet av kedjorna importerade alternativ. Ofta kommer kycklingen från länder där kraven på djurskydd, arbetsförhållanden och antibiotikaanvändning är betydligt lägre än i Sverige.

– Kyckling marknadsförs ofta som snabbmatskedjornas hälsosamma alternativ vilket kan kännas missvisande när det uppdagas att kycklingen importerats. I många länder är antibiotikabehandling i kycklingflockar mycket hög och mer vanligt än ovanligt. I vissa delar av världen förekommer också näbbtrimning hos hönsen till kycklingarna och fåglarna föds upp i bur. Inget av detta är lagligt i Sverige och det är viktigt med transparens så att konsumenter kan göra medvetna val, säger Maria Donis vd på Svensk Fågel.

Svensk Fågel har genomfört en undersökning bland några av landets mest populära snabbmatskedjor och caféer för att ta reda på var kycklingen kommer ifrån. Den som vill vara säker på att få 100 procent svensk kyckling ska besöka Espresso House, Max Hamburgarers** eller Wayne’s Coffee. Pizza Hut och McDonalds serverar svenskt, tyskt och holländsk kyckling. Burger King och KFC servera kyckling från andra länder i Europa. Den som äter på Subway eller Joe & the Juice får kyckling som färdats hela vägen från Thailand.

Få frågar var maten kommer ifrån när de äter ute
Trots att en majoritet vill äta svenskt frågar endast 6 procent om matens ursprung när de äter på restaurang.

– I butik är det enkelt att göra ett medvetet val eftersom vi har en tydlig ursprungs- och kvalitetsmärkning när det gäller kyckling från Sverige. På restaurang är det svårare eftersom ursprunget sällan står utskrivet på menyn. Vill man vara säker på var maten kommer ifrån måste man stå på sig och fråga, säger Maria Donis vd på Svensk Fågel.

Statistik kring svenskarnas inställning till svensk kyckling (Ipsos 2016)

  • 80 procent av svenskarna vill ha kyckling från svenska bönder
  • Endast 6 procent frågar om matens ursprung när de äter på restaurang
  • 56 procent vill ha kyckling från svenska bönder eftersom den inte fått tillväxtantibiotika
  • 48 procent vill ha svensk kyckling för att de vet att djuren vuxit upp under goda förhållanden

Regionalt
Örebronyheter

* Gäller juli månad. Enligt den senaste statistiken från SCB*
**Den svenska råvaran förädlas i Danmark.

You must be logged in to post a comment Login