Svensk världspremiär i Tonhalle Zürich

Av på 19 januari, 2015

Det blev stor succé när Rolf Martinssons sångcykel Ich denke Dein…, (fem sånger för sopran och orkester till texter av Goethe, Rilke och Eichendorff), uruppfördes i Tonhalle Zürich i onsdags och torsdags, och ikväll väntar ytterligare ett framförande. Sångerna är skrivna exklusivt för sopranen Lisa Larsson och är en internationell sambeställning mellan Tonhalle Orchester Zürich, Netherlands Philharmonic Orchestra, Helsinki Philharmonic, Göteborgs Symfoniker och Philharmonia Orchestra London.

Det var den finländske dirigenten John Storgårds som ledde uruppförandet i Zürich, och han dirigerar även den finska premiären i Musikhuset i Helsingfors den 28 januari. Därefter väntar Nederländsk premiär den 7 mars i Concertgebouw, Amsterdam.

Rolf Martinsson berättar om sångerna:
”Vi fastnade för en form där tre av dikterna ger olika perspektiv på kärlek medan de andra två är naturskildringar. Som tonsättare kändes det andäktigt att kliva in i Goethes, Eichendorffs och Rilkes rum”.

Det är inte bara dikternas språkliga och innehållsmässiga kvaliteter som intresserat Martinsson utan också den kultur de representerar. Gemensamt för samtliga textval är att de är hämtade från en epok som Martinsson känner starkt för, den tyska romantiken och sekelskiftessymbolismen vid 1900-talets början. Inte minst musiken från dessa epoker har länge utgjort en resonansbotten för hans musikaliska värld och det märks också i det nya verket som har klätts i en för Martinsson karaktäristisk semitonal harmonik.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in