Svenska framgångar på Plogga-VM

By on 3 oktober, 2023
Bild från pressmeddelande från Beatrice Lind

Svenska framgångar på Plogga-VM, tävlingen där alla är vinnare. I helgen som gick, den 29 september till 1 oktober, avgjordes det tredje världsmästerskapet i ploggning i italienska Genua, Liguriens huvudstad. Över 80 löpare från 16 länder antog utmaningen.

– VM var så bra! Jag hittade bland annat en kundvagn, två bildäck, en massa lysrör, flaskor, kläder och en del till ett handfat, berättar Ellinor Härlin från Stora Mellösa, en av de svenska representanterna. 

I tävlingen finkammade deltagarna Genuas omgivningar under de sex timmar som loppet pågick och resultatet är imponerande. De sprang totalt 132 mil och bar med sig cirka 3 ton skräp och dumpat avfall till målet. Efter sortering kommer 71 procent över 2 ton, att kunna återvinnas.

Arrangören beräkning visar att mängden koldioxid som inte släpps ut i luften, jämfört med om samma mängd råvara hade nyproducerats i stället för att återvinnas motsvarar ungefär 6 ton. Det kan jämföras med att svenskarnas konsumtionsbaserade utsläpp varje år uppgår till 7,6 ton per person.

Ellinor Härlin från Stora Mellösa utanför Örebro tävlade i VM för andra gången. Den här gången hade hon sällskap av italienska Silvia Canavero, sedan de båda mötts i skogen på väg till en av de obligatoriska kontrollerna som varje löpare måste rapportera till under dagen.

– Vi kände inte varandra innan, men jag hjälpte till att laga hennes påse och sedan hängde vi ihop. Vi såg kundvagnen tillsammans och hjälptes åt med den. Vi fick lyfta den långa sträckor, ingen av oss hade någonsin klarat det själv.

När de båda kvinnorna till slut gick i mål med allt sitt skräp, kom de överens med tävlingsledningen om få dela poängen rakt av.

– Sen fick vi pris för fint samarbete! Jag visste inte ens att det fanns ett sådant pris, säger Ellinor.

Robert Svensson från Magnarp utanför Ängelholm, tycker att VM i ploggning är en fantastisk upplevelse. Precis som Ellinor var detta hans andra världsmästerskap.

Så mycket passion, glädje och vänskap som byggts upp. Jag kan verkligen rekommendera fler svenskar att försöka ta del av detta, säger han.

Erik Ahlström, multisportaren och outdoor-älskaren som startade ploggarörelsen i Sverige, är imponerad över eventet i Genua.

– Både stämningen och resultatet är helt otroligt positivt. Att möta alla engagerade löpare och volontärer ger mig hopp för framtiden.

I år hade arrangören utvecklat konceptet och erbjöd, utöver det långa VM-loppet ett stadslopp, där Robert Svensson för övrigt sprang i mål som silvermedaljör.

– En baksida med att plogga i naturen är att det är så få som ser vad vi gör. I stan syns och hörs vi mycket mer och det var en riktig succé att köra downtown Genua bland alla turister, även om det blev mindre löpning och mer städning, säger Erik Ahlström.

Stora Mellösa/Italien
Örebronyheter

Källa: Beatrice Lind

You must be logged in to post a comment Login