Svenska skolor lagar lunchen inom planetens gränser

By on 27 oktober, 2021

Under ledning av Orklas matkreatörer har skolor i 36 kommuner över hela Sverige som mål att under en hel vecka laga skolluncher inom planetens gränser. Enligt forskningen innebär det en klimatbudget på snitt 2,5 kg Co₂e för en veckas skolluncher, i jämförelse med snittet som har en klimatpåverkan på ca 10 kg Co₂e.*

– Det är kul att intresset för klimatsmart skolmat är så stort. Barn och ungdomar är väldigt intresserade av klimatfrågor. Med en kost mer anpassad för vår planet blir alla bli vinnare – naturen, samhället och vi själva. Kommuner och skolan har en viktig roll att spela i det arbetet, säger Johan Holster, kulinarisk kreatör på Orkla Foods Sverige.

Vår konsumtion av mat står för cirka en tredjedel av en privatpersons klimatpåverkan. Enligt Världsnaturfonden lever den genomsnittliga svensken som om vi hade 4,2 jordklot och bara maten står idag för mer än ett helt jordklot.

– Klimatsmart mat är inte tråkig! Tvärtom handlar det snarare om en möjlighet att höja kvalitet och skapa mer inspirerande mat. Vi kan komma väldigt långt med nya recept, några nya råvaror, måltidslära och hur man kan tänka kring helheten. Sen handlar det om att få kostchefer och kökschefer att planera en klimatsmart skolmat som är så god att barnen älskar den och att den faktiskt hamnar i magen på eleverna och inte slängs, säger Johan Holster.

För att nå målet att laga skolluncher inom planetens gränser jobbar skolorna utifrån framtagna recept och koncept, med fokus på att öka mängden växtbaserat och att minska matsvinnet. Rätter med kött har i genomsnitt ca 80 procent högre klimatpåverkan än växtbaserade alternativ, vilket gör att det mest effektiva sättet att minska utsläppen från vad vi äter är att skifta till en mer växtbaserad kost.

– Det är väldigt inspirerande med en sån här vecka där vi utmanar oss själva att nå klimatmålen. Vi lär oss oerhört mycket både om hur vi ska jobba men också vad som faller eleverna i smaken. Klimatengagemanget är oerhört stort bland alla våra elever, men smakerna måste vara de rätta för att vi ska nå hela vägen, säger David Gustavsson, 1:e kock, Aggarpsskolan, Svedala Kommun.

Orkla har skapat och utvecklat plattformen för klimatveckan, Fast Fusion Climate Week. 36 kommuner och mer än 120 000 elever deltar i klimatveckan som genomförs för tredje året. Både hälsoaspekten, och inte minst smakupplevelsen är minst lika viktiga ingredienser som klimat- och hållbarhetshänsyn. Målet för veckan för deltagande kommuner är att hålla sig inom en klimatbudget 2,5 kg CO2e (0,5 co2e per måltid) för en hel veckas skolluncher räknat på 5 dagar, vilket enligt forskningen är det som krävs för att vi ska hålla oss inom planetens gränser och nå 1,5-gradersmålet.

Sverige
Örebronyheter

Källa Orkla
*Källa WWF Matkalkylatorn

You must be logged in to post a comment Login